3 manieren om draagvlak te regelen

Volgende week start ik met een nieuwe faciliteeropdracht. Medewerkers uit verschillende organisatieonderdelen gaan gezamenlijk een programma van eisen (PvE) opstellen. Je begrijpt het al: zoveel verschillende afdelingen, dat betekent ook veel verschillende meningen.

Het is mijn taak om al die verschillende meningen samen te brengen. Door bijeenkomsten te organiseren en te faciliteren. Bijeenkomsten waarin we de inhoud met betrokkenen bespreken en tot één geheel samenbrengen. Zonder, en dat is de uitdaging, dat er slap aftreksel overblijft, wat het net niet is. Of waar eigenlijk geen van de medewerkers blij mee is.

De crux in deze opdracht ligt in het creëren van het draagvlak. Draagvlak voor de besluiten die genomen worden, de keuzes die gemaakt worden. En draagvlak voor het uiteindelijke PvE.

Hoe regel je nu dit draagvlak? Ik heb 3 manieren beschreven die ik vaak hanteer. Ik ben benieuwd of je je hierin herkent?

Geef aandacht en ruimte aan ieders expertise. Een uitspraak van Conficius is: “ieder mens heeft 2 oren en 1 mond, om twee keer zoveel te luisteren dan te praten.”

Expertise maak je concreet door oprecht nieuwsgierig te zijn, erop uit te trekken en vragen te stellen aan alle betrokkenen. Geef oprechte aandacht aan je gesprekspartner, door je te verdiepen in zijn expertise, goed te luisteren naar zijn inbreng, en naar concrete voorbeelden te vragen. Zorg ervoor dat je begrijpt wat de ander vertelt! En, niet onbelangrijk, laat naderhand weten wat je met de ingebrachte expertise doet! (zie manier 3)

Maak expertise concreet door vragen te stellen. Zorg dat je begrijpt wat de ander vertelt!

Creëer betrokkenheid en eigenaarschap. Het is heel snel en makkelijk gezegd: ‘ja, je mag input leveren, ik kom bij je langs’.

Niets is vervelender dat je erachter komt, dat er geen tijd meer is om bepaalde mensen te betrekken en hun expertise te verwerken. Plan deze activiteit dan ook goed in, maak hiervoor expliciet ruimte in je planning.

Voorkom onduidelijkheid of onrust. Medewerkers willen weten wat er speelt en willen weten wat er gebeurt met hun inbreng. Wat zijn de afspraken, wat zijn de voorwaarden, met welk doel leveren zij input? Hoe wordt hun inbreng verwerkt, wordt het gewijzigd of aangepast? Maak dit transparant en koppel dit duidelijk terug.

Medewerkers willen weten wat er speelt en wat er gebeurt met hun inbreng. Koppel dit duidelijk terug!

Werk jij ook aan een project waar veel medewerkers uit verschillende organisatie onderdelen samenwerken? En wil je ondersteuning bij hoe je deze medewerkers laat samenwerken? Ik help je graag met het organiseren van dit proces. Neem gerust contact met me op als je hierover verder wilt praten.

Leave a Reply 0 comments

Leave a Reply: