Durf anders te zijn: 3 speelse werkvormen met visuals

De uitspraak ‘durf anders te zijn’ voelt spannend, en heeft ook iets moois in zich. Als facilitator ben ik altijd op zoek naar nieuwe of verrassende werkvormen. Bijvoorbeeld werkvormen waarbij je de deelnemers ‘raakt’: een werkvorm waarbij deelnemers niet redeneren vanuit hun hoofd, maar echt hun hart laten spreken. Of een werkvorm waarbij de spanning in de groep doorbroken wordt, met als gevolg dat de deelnemers veel meer openheid tonen en ook op deze manier naar elkaar reageren.

Ik schreef al eerder een blog over het konijn als evaluatietool, een werkvorm waarbij deelnemers de meeting evalueren aan de hand van een tekening van een konijn. Super speels en weer eens iets ander dan het rondje ‘tips en tops’.

En er is nog veel meer te verzinnen. Ik heb hieronder 3 speelse werkvormen beschreven. Deze keer zijn het werkvormen, waar ook visuals in gebruikt worden.

Teamspirit als een dier

Werk je met een groep deelnemers die wil reflecteren op hun positie in de organisatie? Of een team dat kritisch wil kijken naar het eigen gedrag? Bij deze vragen is een ‘teamspirit-werkvorm’ een mooie vorm om toe te passen.

Hoe werkt het? Vraag de deelnemers om de teamspirit van de groep aan de hand van een dier uit te leggen. Je kunt eerst de fantasie van je deelnemers stimuleren door een aantal voorbeelden te noemen. Bijvoorbeeld: een giraf als metafoor voor de groep betekent dat de groep erg vooruitstrevend is, en voorop loopt in nieuwe ontwikkelingen. Een leeuw staat voor een team dat moet vechten voor zijn bestaan in de organisatie.

Stimuleer de fantasie van de deelnemers door de teamspirit in de groep aan de hand van een dier uit te leggen.

Het inzetten van dieren als een metafoor helpt deelnemers om bepaalde gevoelens of uitingen op een andere manier te benoemen. De deelnemers gebruiken het gedrag van het dier om uit te leggen hoe zij vinden dat de groep functioneert.

Tekenen als focus

Een hele speelse werkvorm om de concentratie van de deelnemers te vergroten, is de werkvorm ‘teken een teddybeer’. Met als kanttekening, dat de deelnemers niet weten, dat ze een beer tekenen. Ze tekenen wat jij als facilitator aan hen vertelt.

Hoe werkt het? Deelnemers hebben ieder pen en papier voor zich. Jij als facilitator beschrijft de contouren van een teddybeer. Je vertelt: teken een ovaal (dit is dus het lijf), met daarboven een cirkel (het hoofd). Aan de bovenkant van de cirkel teken je twee halve cirkels (de oren). In de cirkel teken je twee kleinere cirkels, die je half inkleurt (de ogen). Zo ga je door, tot dat je de hele teddybeer beschreven hebt.

Deelnemers tekenen een ovaal, daarboven een cirkel, aan de bovenkant van de cirkel weer twee halve cirkels. Wat zou het worden?

Omdat de deelnemers heel goed moeten luisteren naar datgene wat jij ze vertelt, zijn ze heel geconcentreerd en gefocust. Aansluitend bespreek je de tekeningen. Dit is vaak hilarisch, het is altijd leuk om te zien wat iedereen van de ‘beschreven beer’ heeft gemaakt!

Ontwikkel gezamenlijk een visual vocabulaire

In iedere meeting staat een aantal centrale thema’s of woorden centraal. Dit zijn woorden die bij nagenoeg alle agendapunten wel terugkomen.

Als je de deelnemers gezamenlijk een aantal iconen voor deze woorden laat ontwikkelen, creëer je verbondenheid in het team. Immers, de deelnemers ontwikkelen op deze manier een ‘gemeenschappelijke vocabulaire’.

facilitator_speelse_werkvormen

 

 

 

 

 

Bron foto: Diane Bleck

Hoe pak je dit aan? Schrijf op een groot vel de termen die centraal in de meeting staan. In de afbeelding zijn voorbeelden van termen: ‘visie’, ‘idee’, of ‘tools’.

Laat iedereen op post-its voor ieder woord een eigen icoon tekenen. Je kunt dit proces stimuleren door de deelnemers te vragen hoe zij de woorden interpreteren en hoe zij dit zouden uitbeelden.

Verzamel alle post-its, plak deze op een centrale plaats en kies vervolgens met elkaar het icoon dat het betreffende woord het beste uitbeeldt. Deze iconen laat je, waar mogelijk, tijdens de workshop terugkomen.

P.S. Mocht je een keer willen sparren over het gebruik van visuals in je werkvormen, of over hoe je een proces moet faciliteren, neem gerust contact met me op. Ik denk graag met je mee!

 

 

 

Leave a Reply 0 comments