3 voorbeelden van visueel denken

“Leuk, die visuals, maar hoe gebruik je die nu in je werk? Kun je een aantal voorbeelden geven, zodat ik er wat meer beeld bij krijg?” Een vraag die ik de afgelopen periode meerdere keren heb gekregen.

Tijd voor drie concrete voorbeelden. Hopelijk geeft dit jou inspiratie om met visuals in je eigen werkomgeving aan de slag te gaan. Immers, plaatjes helpen ons denken en maken onze hersens blij.

Maak de activiteiten van een workshop inzichtelijk met behulp van visuals.

Deze tekening maakte ik een aantal weken geleden. Bedoeld voor een workshop waarin de opdrachtgever samen met zijn team wilde brainstormen over mogelijke oplossingen voor een specifiek vraagstuk. En vervolgens gezamenlijk een keuze wilde maken waar het hele team achter stond.

De visual laat zien uit welke activiteiten de workshop bestond. Van het genereren, posten, clusteren en selecteren van ideeën, tot het bediscussiëren en kiezen van een specifiek idee. Dit getekende overzicht gaf de deelnemers richting, iedereen wist in welk deel van het programma we ons bevonden en wat we nog te doen hadden.

 

Schrijf je offerte uit met behulp van visuals.

Zit jij ook altijd zo te zwoegen op je offerte? En zoek je steeds naar de goede bewoordingen en de juiste toon? Als je je offerte met behulp van visuals tekent, heb je hier veel minder last van.

Hierboven zie je een voorbeeld van een getekende offerte. En ja, dit is een fictieve uitwerking van een vraag van een opdrachtgever.

Neemt niet weg dat je op deze manier ook complexe werkwijzen kunt uitleggen. Of, als je niet alleen met visuals kunt volstaan, kun je ook een combinatie van visuals en tekst gebruiken.

 

Gebruik een framework in je communicatie.

Ik zie nog steeds veel presentaties of folders die uit veel bullets en teksten bestaan. Af en toe staat er een plaatje of een mooie foto tussen. Ook dit kan anders:

  • Je kunt je informatie met behulp van eenvoudige frameworks structureren. Denk aan een Venn-diagram waarin je de overeenkomsten en verschillen tussen 2 of meer sets aan data laat zien.
  • Met een driehoek toon je verschillen in volumes. De onderste laag staat voor het grootste volume, de bovenste voor het kleinste volume.
  • Een derde voorbeeld is een cirkel in lagen (vergelijkbaar met een ui). Dit framework gebruik je om de verschillende lagen van een thema uit te beelden. Andere mogelijkheid is dat je de onderdelen zien, die een relatie hebben met het midden van de cirkel. De meest buitenste laag heeft dan de minst sterke relatie met het middelpunt.

Zie jij al mogelijkheden om visuals in je werk toe te passen? Als je hier hulp bij nodig hebt, denk ik graag met je mee.

Ook in mijn eerdere blogs vind je meer inspiratie over het werken met visuals. Bijvoorbeeld:

PS: donderdag 30 maart geef ik de training ‘Structureer je gedachten met visuals’. Ik leer je die dag hoe je je ideeën met behulp van een visual op papier zet. Je leert hoe je overzicht creëert voor jezelf en hoe je de rust in je hoofd terugbrengt. Zodat je in de dagen erna met plezier met je nieuwe ideeën aan de slag gaat. Er is nog 1 plek vrij. Wil je ook meedoen? Meer informatie vind je op http://mireillebeumer.nl/structureer-met-visuals/ of stuur me een PB.

Leave a Reply 0 comments