7 technieken om nog beter te luisteren

Naast het stellen van goede vragen, is ‘luisteren’ een belangrijke competentie voor een projectleider of facilitator. Uit ervaring kan ik zeggen dat niet iedereen altijd even goed luistert. Of, iemand denkt dat hij goed luistert. En denkt te begrijpen wat de ander zegt. Terwijl dat niet het geval is. Het gevolg: twee mensen die langs elkaar heen praten, met alle consequenties van dien.

Goed luisteren betekent dat de kern van wat er gezegd wordt, bij je binnenkomt en tot je doordringt. Zodat je op basis hiervan gerichte vragen kunt stellen of een specifieke werkvorm kunt inzetten.

In de praktijk is het niet altijd makkelijk. Je gedachten dwalen af, of jouw eigen oordelen (‘het zit vast zo en zo’) spelen een rol.

Goed luisteren is niet altijd makkelijk. Gedachten dwalen af, of jouw eigen oordelen spelen een rol.

Goed luisteren is een vaardigheid, die je kunt trainen. Maar hoe? Om je te helpen heb ik 7 actieve luistertechnieken voor je beschreven.

Luisteren met je ogen dicht is een goede manier om de essentie te filteren. Als onze ogen open zijn, worden we al snel afgeleid door alles wat we zien. Met gesloten ogen kun je al je aandacht voor 100% richten op de stem en het verhaal van de spreker.

Stop met denken en luister. Zet je eigen ego opzij en zet je innerlijke stemmen op stil. Focus je op de woorden van de spreker en geef in je hoofd het podium aan de spreker.

Prioriteer wat je hoort en filter de hoofdlijnen. Laat de details wat ze zijn. Focus je op de kernwoorden en laat de bijwoorden voor wat ze zijn.

Check de verhaallijn. Vaak start iemand zijn betoog met een zin die lijkt op: ‘ik vertel jullie eerst ….., daarna …. en ten slotte geef ik ….’. Als je deze opbouw in je achterhoofd houdt, begrijp je veel sneller waar de spreker is in zijn verhaal.

Pak de (luister)draad weer op. Als je het idee hebt dat je een onderdeel gemist hebt, blijf daar dan niet te lang bij stil staan. Je kunt 2 dingen doen: of je pakt de draad weer op, of je vraagt of de spreker zijn laatste zin kan herhalen. Als je je te lang blijft afvragen wat er gezegd werd, mis je nog meer elementen van het verhaal.

Leg je verhaal vast met visuals. Tekeningen helpen je bij het onthouden van wat er gezegd wordt. Houd je tekeningen eenvoudig en maak gebruik van pijlen, frames en kleur.

Oefening baart kunst, en dat geldt ook voor luisteren. Het ontwikkelen van nieuwe skills vraagt nu eenmaal veel aandacht. Oefen bijvoorbeeld met het luisteren van een Ted-talk. Pas daarbij ook de eerste tip (luisteren met je ogen dicht) toe.

Oefenen baart kunst! Luister eens naar een Ted-talk en pas een van de luistertips toe!

Met het gebruik van deze technieken heb je de skills in huis om in te tunen op alles wat teamleden zeggen. Als je het lijstje met andere skills aan kunt vullen, hoor ik het graag!
Bron: Sunni Brown, The Doodle Revolution

Heb jij moeite om je team optimaal te laten samenwerken? Vind jij het ook lastig, om de individuele kennis van je team optimaal in te zetten? Heb jij ook moeite om de juiste aanpak te ontwerpen, waarmee je je team op een inspirerende manier begeleidt?

Kom dan zeker naar het Faciliteer Event op donderdag 30 augustus as! Na deze dag ga je naar huis met verschillende hands-on tools om je deelnemers effectief te begeleiden. Je gaat onder andere met een gestructureerd framework naar huis. Een framework om een ijzersterk ontwerp voor je meeting te maken, inclusief technieken waarmee je het beste uit je team haalt.

Op deze pagina vind je meer informatie over dit Faciliteer Event.

Leave a Reply 0 comments