Online training Facilitation Basics

In je eentje ben je sneller,
met z'n tweeën kom je verder 

HERKEN JE DIT?

Ellenlange vergaderingen waar geen einde aan komt. Sessies waarin alleen over de stand van zaken en actiepunten wordt gesproken. Teamleden die geen betrokkenheid tonen. Besluiten die teruggedraaid worden, 'omdat er voortschrijdend inzicht nodig is'. 
Kortom, een proces wat niet opschiet. Waar geen voortgang in zit. Waar geen energie in stroomt. Waar niemand zich echt verantwoordelijk voelt. Waar medewerkers niet samenwerken en hun resultaten over de schutting gooien.

Ik ken het maar al te goed. Been there, done that, zullen we maar zeggen. Procesbegeleiding is een vak, niet iets wat je van de ene op de andere dag doet. Een vak waarvoor je nieuwe vaardigheden nodig hebt en waarmee je moet oefenen. 

MIJN OPLOSSING

Mijn oplossing, die ik 20 jaar geleden hanteerde? Zelf heel hard gaan lopen. Alle beren op mijn eigen schouder zetten. 'Ik regel dat wel', was een gevleugelde uitspraak van mij. Mijn opdrachtgever noemde mij niet voor niets 'de moederkloek' tijdens de evaluatie van een project. Geen leuk project, vond ik. 

Dat was geen goede oplossing. Ik ben er bijna door uit de bocht gevlogen. Nu doe ik het heel anders. Uit ervaring weet ik wat wel en niet werkt. Ik weet welke facilitation skills je nodig hebt om een proces goed te begeleiden. Dat wil ik graag aan jou overdragen via de training Facilitation Basics.

Bij mij leer je de basis van het faciliteren, zodat je een goede procesbegeleider wordt. Ik vertel je al mijn valkuilen, zodat jij niet in dezelfde loopt. Ik leg je uit welke tools jij kunt inzetten om samenwerking binnen je team te stimuleren.

WIL JIJ OOK ...

 • ​Tools om een proces goed te begeleiden? 
 • Leren hoe je een duidelijk procesplan schrijft? 
 • Relevante stakeholders betrekken? 
 • Optimale samenwerking tussen de deelnemers stimuleren?
 • De beste ideeën ophalen en gezamenlijk tot een plan komen?
 • Gedragen besluitvorming faciliteren en consensus bereiken? 
 • Een resultaat opleveren waar de opdrachtgever echt blij mee is? 

Mijn naam is Mireille Beumer. Al meer dan 15 jaar begeleid ik processen en complexe projecten in verschillende grote organisaties. 
Ik weet uit ervaring hoe het voelt als een proces niet lekker loopt. Wat er door je heen gaat als een discussie voor de zoveelste keer opgerakeld wordt. Hoe onzeker je je kan voelen als teamleden over compleet andere onderwerpen gaan discussiëren.

Dit voelt alsof je heel hard roept en niemand je hoort. Ruim 15 jaar en 50 opdrachtgevers later weet ik hoe het ook anders kan.
Weet ik wat je kan doen om teamleden te inspireren. Wat de beste manier is om teamleden op het juiste moment bij het proces te betrekken. Ik leer je hoe je samenwerking tussen je teamleden stimuleert en hoe je je teamleden tot gerichte actie aanzet.De training Facilitation Basics leert je hoe je samenwerking optimaal stimuleert

Ben jij ook klaar met dat getouwtrek? Met het sleuren aan je team? Met het steeds maar vragen, vragen en hopen dat ze hun taken hebben gedaan?

Smacht jij ook naar een proces dat lekker loopt? Bijna 'vanzelf'? Waar teamleden betrokkenheid tonen en vanuit zichzelf actie ondernemen? En hiermee niet wachten tot jij naar de status vraagt?

Begin dit jaar heb ik mijn expertise samengevat in een overzicht. Een aantal belangrijke basiselementen heb ik eruit gelicht, en uitgewerkt in de training Facilitation Basics. ​Basiselementen, die je nodig hebt voor het begeleiden van een complex proces. Je leert onder andere hoe je een procesplan ontwikkelt, de juiste deelnemers betrekt en onderlinge kennisuitwisseling stimuleert. Zodat het team, onder jouw begeleiding, het optimale resultaat bereikt, precies zoals de opdrachtgever wenst. 

DE 3 HOOFDONDERWERPEN VAN DE TRAINING:

 • Maak een transparant en helder procesplan. Zodat het voor alle stakeholders inzichtelijk is wat je wanneer, met wie en waarom doet.
 • Betrek de juiste stakeholders en zorg voor consensus in het proces. Zodat een gedragen eindresultaat bereikt wordt.
 • Stimuleer interactie en samenwerking, laat de deelnemers praten. Zodat iedereen een bijdrage levert aan het eindresultaat.

WAT KRIJG JE...

 • Gedurende 3 maanden toegang tot verschillende video's
 • Heldere video's, aangevuld met werkboeken en checklists
 • Up-to-date kennis, waar ik mijn ervaring als facilitator van complexe processen inbreng 
 • Concrete tips en tools voor het stimuleren van samenwerking
 • Tools en templates die je morgen kan gebruiken

WIL JE LEREN HOE JE SAMENWERKING STIMULEERT?

> Wil je dat je teamleden proactief aan het proces deelnemen?
> Teamleden die zelf verantwoordelijkheid nemen?
> Wil je een proces dat lekker loopt?
> Wil je resultaten bereiken, waar je stakeholders en je team blij mee zijn? 

In de online training leer je alles over drie belangrijke onderwerpen die de basis vormen voor een goed procesbegeleiding. Als je deze drie onderwerpen niet op orde hebt, blijf je daar het gehele proces last van houden.

De training komt in 1x vrij, je kunt de training in je eigen tempo volgen. De training bestaat uit 3 hoofdonderwerpen, uitgelegd aan de hand van video's en tekstboeken.

Alle content is concreet, praktisch en direct toepasbaar. Bij mij leer je geen zweverige oefeningen, wel krijg je concrete tips en tools.
De training staat in 2018 weer op de agenda. 

WAT LEVERT DE TRAINING JOU OP?

 • Een concrete aanpak voor de ontwikkeling van een procesplan. 
 • Technieken om de juiste deelnemers te betrekken. 
 • Technieken om consensus te bereiken. 
 • Technieken om interactie tussen deelnemers te stimuleren. 

WAT LEER JE TIJDENS DE TRAINING FACILITATION BASICS?

 • ​Je leert hoe je een voor iedereen begrijpelijk procesplan maakt. 
 • Je leert hoe je samenwerking stimuleert en in gang houdt. 
 • Je leert hoe je je deelnemers inspireert.
 • Je leert welke basismiddelen je op orde moet hebben. 
 • Je leert hoe je de juiste mensen betrekt. 
 • Je leert hoe je deelnemers tot actie aanzet.
 • Je leert hoe je interactie op gang brengt, er vallen geen stiltes meer. 
 • Je leert hoe je optimaal gebruik maakt van de expertise van je team. 
 • Je leert hoe je samen met je team resultaten gaat bereiken waar iedereen achter staat.

Vergroot je “Facilitation Basics” en weet wat je moet doen om het proces in een flow te brengen


WAT ZEGGEN ANDEREN OVER MIREILLE BEUMER?

"In situaties waarin de materie nog niet duidelijk is en projectmedewerkers nog veel moeten leren, weet Mireille de balans tussen de verschillende belangen van bestuurders en stakeholders te reguleren​."

"Mireille kan complexe zaken eenvoudig uitleggen. ​Ze brengt zaken die ingewikkeld lijken, als weer tot iets overzichtelijks terug." 

"Mireille brengt inspiratie en komt altijd met concrete en praktische voorbeeld​en. Zo begrijp je het tenminste."

"Mireille is een expert in de procesbegeleiding, het aangaan en het in stand houden van goede relaties met haar klanten. Ze neemt je mee, legt duidelijk uit waar het over gaat, zodat iedereen betrokken is en blijft."

"Mireille is iemand die dingen in gang zet en in gang weet te houden… en die combinatie is schaars."

OVER MIREILLE


​Van specialist naar generalist

In de eerste jaren van mijn carrière was ik een echte specialist. Iemand die heel veel wist van dat ene, hele specifieke en technische onderwerp. Dat heb ik niet lang volgehouden. Mijn nieuwsgierigheid was groter dan dit ene vakgebied. Ik wilde verder kijken, ook weten wat anderen doen en in contact komen met andere domeinen.

Dat was het begin van mijn generieke loopbaan. Een loopbaan waarin ik steeds vaker in een overkoepelende en begeleidende rol terecht kwam. Het was mijn taak om mensen mee te krijgen en het proces in goede banen te leiden. 

​Mijn inzicht

Ik geloof in de uitspaak 'in je eentje ben je sneller, met z'n tweeën kom je verder'. Ik weet hoe belangrijk het is om interactie binnen een team of organisatie te stimuleren. Wees gerust, ook ik heb ervaren hoe het is om aan een dood paard te trekken. Ik weet hoe het voelt als teamleden niet samenwerken of zich niet inleven in datgene wat de ander nodig heeft. En vervolgens het resultaat over de schutting gooien, waardoor de andere partij er niet mee verder kan. 

Sinds een aantal jaar noem ik mezelf formeel “De Facilitator”. Mijn informele naam is de “Projectverleidster”. Mijn basis ligt bij de Technische Universiteit Delft. Bij mij krijg je geen zweverig gedoe. Wel een concrete en pragmatische aanpak die zich heeft bewezen in de praktijk. 

​Structuur en transparantie zijn sleutelwoorden

Helder en transparant communiceren, structuur aanbrengen en je inleven zijn voor mij DE sleutelwoorden voor een goede procesbegeleiding.

Deze kennis draag ik met plezier over aan anderen. Met deze nieuwe training draag ik bij aan het vloeiender laten verlopen van multidisciplinaire processen. Met het doel dat resultaten bereikt worden, en er geen tijd aan eindeloze sessies wordt verspild. Ik wil ervoor zorgen dat het meewerken aan een complex proces voelt als een fijne uitdaging, en niet als een molensteen om je nek.

VEELGESTELDE VRAGEN

Hoe werkt het?

In de training Facilitation Basics leg ik 3 basisonderwerpen uit. De training bestaat uit een combinatie van videolessen en tekstboeken, met werkvormen die gericht zijn op het begeleiden van processen.

Is er dan helemaal geen interactie?

Ja, zeker wel. Je kan altijd je vragen aan mij stellen (via e-mail of via LinkedIn) en ik help je graag verder. Vanuit mijn ervaring als procesbegeleider denk ik met je mee over de tools en technieken die jij het beste in jouw proces kan inzetten. 

Wat zijn de kosten?

De kosten voor de training worden in 2018 bekend gemaakt. 

Hoe kan ik me opgeven en betalen?

De training wordt weer in 2018 gegeven. Wil je eerder meer weten over faciliteren en samenwerking binnen teams? Stuur me een mail en ik kijk hoe ik je verder kan helpen.

Is betalen door de werkgever ook mogelijk?

Ja, als je werkgever betaalt of als je (als werkgever) meerdere deelnemers wilt opgeven, stuur dan een e-mail naar mireille@mireillebeumer.nl. Dan help ik je verder.

Op zoek naar een ander antwoord?

Mail naar mireille@mireillebeumer.nl en ik help je graag verder.

DE VOORDELEN VAN EEN ONLINE TRAINING

 • Je luistert, leest en kijkt. De online training sluit aan op verschillende leerstijlen. Voor ieder wat wils.
 • Je leert in je eigen tempo en op het moment dat het jou uitkomt. Any time, any place.
 • Je hebt 3 maanden toegang tot de lessen, je kunt de lessen op ieder moment bekijken. 
 • Je krijgt binnen 24 uur een antwoord op je vraag, zodat je snel weer verder kan.