Hoe sluit jij je meeting spetterend af?

Het einde van een jaar vind ik altijd weer iets bijzonders. Je kijkt terug naar datgene wat je gedaan hebt, je omarmt de waardevolle gebeurtenissen en resultaten.

En eigenlijk is dat precies hetzelfde wat je als facilitator ook aan het einde van een meeting doet. Je kijkt terug en geeft waarde aan datgene wat je met de groep bereikt hebt. Zelf vind ik de afsluiting van de meeting net zo belangrijk als de meeting zelf. Misschien nog wel belangrijker. Immers, het einde blijft als laatste ‘hangen’ bij de deelnemers.

De afsluiting van een meeting vind ik net zo belangrijk als de meeting zelf.
Misschien nog wel belangrijker.

Maar hoe eindig je dan sterk? Je kunt natuurlijk eindigen met een evaluatie, waarbij je niet alleen de ‘tips’ benoemt, maar ook de ‘tops’. Of benoem specifieke leerpunten voor een volgende keer.

Een andere manier is om te eindigen met een verrassing, een spetterend uiteinde. Heb je er wel eens aan gedacht om voorafgaand aan de meeting alle deelnemers een specifieke vraag te stellen en hun antwoorden te filmen? Laat een editor deze filmpjes tijdens de meeting monteren tot een eindfilm, en je hebt een hele mooie afsluiting.

Eindig de meeting met een verrassing, een spetterend uiteinde.

Ik heb hieronder een voorbeeld beschreven, hoe ik dit ooit heb toegepast. Mijn projectteam en ik organiseerden een bijeenkomst met het doel de inhoud van een onboarding programma vast te stellen. Dit is een programma waarin nieuwe medewerkers gedurende de eerste maand dat ze in dienst zijn, alle ins en outs over het bedrijf leren kennen.

Er waren ruim 20 medewerkers aanwezig, die allemaal van mening waren dat hun expertise belangrijk was, en in het programma opgenomen moest worden. Bij de start van de bijeenkomst (we hadden expres een ruime ‘inlooptijd’ gepland) hebben we iedereen apart genomen. En de vraag gesteld: “Stel, ik ben een nieuwe medewerker, wat zou jij mij vertellen over het bedrijf?” (in maximaal 3 zinnen natuurlijk).

Dit antwoord is gefilmd. Een editor heeft deze filmpjes, tijdens de bijeenkomst, gemonteerd. Uiteindelijk leverde dit een hele mooie samenvatting op, waarbij quotes van de medewerkers aan bod kwamen. Een mooi en sterk einde, en een opdrachtgever die ontzettend positief verrast was. Het filmpje is zelfs in het onboarding programma gebruikt, hoe mooi is dat!

Hoe eindig jij je meeting (en 2016) sterk? 

PS: lees meer tips in mijn e-book 10 tips die jou tot een succesvolle facilitator maken’. Gratis te downloaden via www.mireillebeumer.nl

Leave a Reply 0 comments