Waarom iedere organisatie een facilitator nodig heeft

Waarom huren managers een facilitator in? Wat is het voordeel van iemand inhuren die voor zijn beroep alleen maar teams of processen faciliteert? Oftewel, welke waarde voeg je als facilitator toe? Het is een vraag die ik vaker hoor, tijd voor een antwoord!

Wat doet een facilitator?

Laat ik beginnen te vertellen wat een facilitator doet. Het woord ‘faciliteren’ is afgeleid uit het Latijn en betekent ‘ondersteunen, begeleiden’. En dat is ook precies wat een facilitator doet: een groep medewerkers stapsgewijs door een proces leiden en ervoor zorgen dat zij gezamenlijk toewerkt naar resultaat.

Hoe doet hij dat? Door specifieke werkvormen aan te reiken en gerichte vragen te stellen. Hij is als het ware een gids, een motivator en een bruggenbouwer in één.

In het werk van de facilitator staan ‘creatie en connectie’ centraal.

Ik geloof er heel erg in dat in het werk van een facilitator ‘creatie en connectie’ centraal staan. Als facilitator breng je de dialoog op gang en stimuleer je dat deelnemers kennis uitwisselen en samenwerken. De verantwoordelijkheid van de facilitator is dat deelnemers gezamenlijk naar een resultaat toe werken.

Een externe facilitator is niet belast met lastige situaties of conflicten die ooit hebben gespeeld.
De facilitator heeft één doel voor ogen: resultaat behalen.

De theorie beschrijft dat een facilitator zich onafhankelijk opstelt. Mijn mening is dat je diep in je hart nooit 100% onafhankelijk bent. Je hebt als persoon namelijk altijd een mening. Alleen, een facilitator is niet belast met lastige situaties of zelfs conflicten die eerder gespeeld hebben. Op zo’n moment is het eenvoudiger een ‘neutrale’ houding aan te nemen en deelnemers naar een resultaat te begeleiden. Of dit nu een strategie, een besluit of een plan van aanpak is.

Kan het team dit niet zelf?

Vaak denkt een manager dat een team deze taken wel zelf kan. Alleen, als je een beperkte tijd hebt waarin je veel wilt bereiken, is het heel fijn als iemand anders dit proces begeleidt. Een ervaren persoon, iemand met goede kennis van procesbegeleiding en werkvormen. Iemand die weet welke werkvormen wanneer effectief zijn en over vaardigheden beschikt om bijv. weerstand bij teamleden te doorbreken. Niets is frustrerender dan na afloop van een meeting te moeten constateren dat het resultaat (weer?) niet bereikt is en je teamleden hun tijd hebben verspild. Dit voorkom je met de inzet van een facilitator.

Niets is frustrerender dan te moeten constateren dat een meeting weer een verspilling van tijd is geweest.

Persoonlijk vind ik het altijd de uitdaging om die werkwijze en werkvormen te vinden, die passen bij het vraagstuk, de deelnemers en de cultuur van de organisatie. Oftewel: ‘personalize, don’t generalize’. Iedere vorm van begeleiding is voor mij ook weer anders, en vraagt om een andere aanpak.

Eenmalige meetings of ook langer lopende processen?

Kan je een facilitator dan alleen inzetten voor het begeleiden van eenmalige meetings of workshops? Nee hoor, integendeel, de mogelijkheden voor een facilitator zijn eindeloos!

Ook bij langlopende processen kan een facilitator een belangrijke rol spelen: een facilitator houdt overzicht en begeleidt medewerkers met zachte hand richting het eindresultaat.

Visueel faciliteren

Voor mijzelf geldt dat ik als visueel facilitator uitkijk naar mooie faciliteeropdrachten die dit jaar op mijn pad komen. Groot of klein, ze zijn allemaal welkom. Wat is nu zo speciaal aan mijn werkwijze en wat krijg je extra als je mij inzet? Ik krijg vaak terug: ‘jouw enthousiasme werkt aanstekelijk’ en ‘Mireille kan je om een boodschap sturen’. Daarmee bedoelt men: jouw communicatiekracht is prettig en positief en de manier hoe je de omgeving betrekt zit vol met enthousiasme.

En, ik gebruik steeds vaker visuals bij mijn begeleiding. Visuals helpen om complexe zaken eenvoudig uit te leggen. Visuals maken onze hersens blij en zetten ons aan het denken. Dat komt het proces, de samenwerking en het eindresultaat ten goede (en ze zijn ook leuk om naar te kijken!).

Als visueel facilitator maak ik gebruik van visuals om complexe zaken uit te leggen.
Visuals maken onze hersens blij en zetten ons aan het denken.

Workshops, meetings, grote en kleine initiatieven, iedere organisatie heeft ermee te maken. En iedere organisatie wil dat zijn medewerkers samenwerken en gezamenlijk aan resultaten werken. Een facilitator kan hierbij van grote waarde zijn.

Wil je een keer sparren over de inzet van een faciliteer-expert in jouw organisatie? Ik kom graag langs om een kop koffie met je te drinken!

www.mireillebeumer.nl

Leave a Reply 0 comments