9 inspirerende voorbeelden van richtlijnen voor Hybride Werken

Richtlijnen voor hybride werken

'Het zou zo fijn zijn als we richtlijnen hebben voor het Hybride Werken in onze organisatie. Heb je voorbeelden, Mireille?’

Deze vraag krijg ik regelmatig. Natuurlijk kan ik voorbeelden geven. Voor dit blog heb ik er dan ook 9 op een rijtje gezet. Ik vind het belangrijk om eerst aan te geven dat het een keuze van de organisatie is hoe ‘strak’ deze richtlijnen over Hybride Werken moeten zijn. Wil je echt iets voorschrijven? Of wil je een kader uitdragen waarbinnen teams zelf een invulling mogen geven? Of je het één, of het ander kiest, is voor iedere organisatie anders. Welke cultuur streef je na, welke vrijheden geef je je medewerkers mee?

Om je aan het denken te zetten, staan hieronder 9 voorbeelden van richtlijnen over Hybride Werken. Ik ben ze bij verschillende organisaties tegengekomen. Of het zijn richtlijnen waarover ik deelnemers heb horen vertellen tijdens de sessies die ik faciliteer of trainingen die ik geef.

Iedere richtlijn is gebaseerd op of afgeleid van een specifiek onderwerp. Voorbeelden van onderwerpen zijn leidinggeven op afstand, de manier van werken of persoonlijk leiderschap.

Zie de richtlijnen als inspiratie. Neem ze nooit klakkeloos over. Bedenk altijd of (en zo ja, hoe) deze richtlijn binnen je organisatie past.

Maak altijd een vertaling naar je eigen organisatie en formuleer waarom deze richtlijn voor jullie belangrijk is. Wat streef je na, waarom is dit belangrijk, wat wil je ermee bereiken en wat wil je uitstralen?

# 1 We werken altijd samen (afgeleid van persoonlijk leiderschap, samenwerken binnen de organisatie en sociale connectie)

Dit betekent dat we ons pro-actief opstellen als onze hulp gevraagd wordt. We breiden ons interne netwerk uit door regelmatig kennis te delen tijdens sociale of algemene inloopbijeenkomsten. We spreken regelmatig nieuwe medewerkers en staan open voor de expertise of mening van anderen, zowel binnen alsook buiten ons team.

#2 We respecteren focus tijd (afgeleid van asynchroon werken en rituelen)

We evalueren of onze aanwezigheid bij vergaderingen echt nodig en gewenst is. We bedenken van tevoren welke informatie we komen halen, en welke informatie we komen brengen. We blokken focustijd in onze agenda om aan ons eigen werk te besteden, bij voorkeur langere momenten (meerdere uren) achter elkaar.

#3 We zijn sociaal en betrokken EN/OF Relaties zijn ons grootste goed (afgeleid van persoonlijk leiderschap)

We investeren in sociale contacten, en tonen oprechte interesse voor de ander. We luisteren naar elkaar zonder te oordelen. Dat doen we 1-op-1, of als onderdeel van een (team)meeting. Meetings zijn er niet alleen om resultaten te boeken, ook om sociale momenten te hebben en ons in elkaar te verdiepen.

#4 Iedereen is uniek en levert een bijdrage (afgeleid uit hybride meetings en asynchroon werken)

Iedere medewerker wordt gehoord en levert een bijdrage vanuit zijn of haar expertise. Iedereen krijgt ook de mogelijkheid om een bijdrage te leveren, synchroon of asynchroon. ‘Zomaar’ ergens bijzitten is niet ons doel. En ook: expertise is belangrijk, status is ondergeschikt.

#5 We observeren en vragen door (afgeleid van hybride meetings en leidinggeven op afstand)

We stellen ons open op en nemen niet iets zomaar aan. We checken altijd eventuele aannames die we zelf hebben. Bij de uitnodiging voor een meeting kijken of vragen we altijd naar het doel van de meeting en welke bijdrage van ons wordt verwacht.

#6 Iedereen kan een meeting inschieten, en iedereen kan een meeting declinen (afgeleid van persoonlijk leiderschap en hybride meetings)

Iedere uitnodiging voor een meeting wordt vergezeld van een omschrijving van het doel, het resultaat, de gewenste voorbereiding en bijdrage. Iedere deelnemer beoordeelt zelf of hij/zij de juiste expertise heeft en of dit de juiste vorm is om een bijdrage te leveren.

#7 Digitaal eerst OF Asynchroon tenzij… (afgeleid van hybride werken en asynchroon werken)

De voorkeur is om taken asynchroon of digitaal te doen. Alleen als dit niet mogelijk is, zoeken we naar een andere oplossing.

#8 Luisteren en praten zijn in balans (afgeleid van hybride meetings, leidinggeven op afstand en persoonlijk leiderschap)

We tonen oprechte interesse in de ander, en praten niet alleen over onszelf en de eigen expertise. We zijn altijd bereid om van de ander te leren. We zijn open naar buiten toe, we observeren (kijken en luisteren). We stellen vragen over datgene wat we waarnemen.

#9 We evalueren en leren altijd (afgeleid van team agreements)

OF: 100 dagen niet zeuren. Niets is in beton gegoten en kan altijd na verloop van tijd bijgesteld worden.

We staan open voor nieuwe ontwikkelingen en onderzoeken wat dit ons te brengen heeft. Ook al kan een nieuwe ontwikkeling spannend of ongewoon zijn. We blijven niet hangen in het ‘oude denken’: we experimenteren, en onderzoeken welke goede elementen we van de experimenten willen behouden.
Wat ik aan het begin al zei, Deze 9 punten zijn voorbeelden. Richtlijnen zullen voor iedere organisatie anders zijn. Zie het als inspiratie, waaruit je kunt putten.

Welke richtlijn over Hybride Werken in jouw organisatie vind je prettig en zou je met ons willen delen?

Wil je nog meer geïnspireerd worden en van anderen leren? Iedere 3e vrijdag van de maand organiseer ik een (gratis) inspiratiesessie over een specifiek onderwerp. Tijdens deze sessies leer je van de andere deelnemers, en je brengt je eigen kennis en ervaring in. Het zijn waardevolle sessies met heel veel dynamiek.

Op deze pagina lees je wat het onderwerp van de volgende inspiratiesessie zal zijn.

Credit afbeelding: Jessamijn Alberts

Wil je geen artikel/blog missen?
Schrijf je in en je ontvangt 'm in je mailbox

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven