Het is weer tijd voor een businessgesprek met mezelf! Tijdens zo’n gesprek stel ik mezelf een heleboel vragen. Over hoe ik erbij zit, en over wat ik de komende periode ga doen. Eigenlijk kan je iedere maand, ieder kwartaal, nieuwe plannen maken. Toch doe ik dit in december extra uitgebreid, als voorbereiding op het nieuwe jaar. Een nieuw jaar voelt voor mij dan ook vaak als ‘een nieuw begin’.

Oftewel: aan het einde van het jaar sta ik stil bij mezelf en bij alles wat ik afgelopen jaar gedaan heb. Waar sta ik, wat kan anders? En vooral ook: wat wil ik de komende periode bereiken, waar ga ik voor? Niets is onrustiger dan geen doel hebben. Werken zonder doel voelt, voor mij, als werken in het luchtledige.

Aan het einde van het jaar sta ik stil bij mezelf. En waar ik komend jaar naartoe wil.
Niets is voor mij onrustiger dan geen doel hebben.

Om mijn gedachten op een rijtje te krijgen, gebruik ik vaak m’n template ‘persoonlijk leiderschap’ (zie de hoofdafbeelding). Zodat ik zeker weet dat alle belangrijke onderwerpen aan bod komen. Zo krijg ik een heel compleet beeld van mezelf. Een template versterkt m’n bewustwording, en helpt mij om verder, dieper en intenser na te denken.

Met andere woorden: als je een template gebruikt denk je vaak: ‘oh ja, daar moet ik ook over nadenken’. Op het moment zelf mis je vaak onderwerpen of kom je er niet op. Een template bevordert hoe dan ook de kwaliteit van je interventies. Je maakt als het ware gebruik van de inzichten, die je in tijden van rust hebt opgeschreven (of, die iemand anders heeft opgeschreven).

Omdat zo’n structuur om mezelf te evalueren bij mij zo helpt, stel ik ‘m ook graag voor jou beschikbaar.

Hoe gebruik je dit ‘persoonlijke leiderschap’ template? Vul de verschillende onderdelen in, en neem daar goed de tijd voor. Het hoeft niet in een keer ‘af’. Praat erover met je collega, je partner of je manager.

Een ‘persoonlijk leiderschap template hoeft niet in één keer af.
Praat erover, met je collega, partner of manager.

Onderdelen die in de template naar voren komen, zijn:

  • Wat is je visie en je doel?
  • Wat is je kracht, waar krijg je energie van, wat is je passie?
  • Wat zijn je ‘soldiers’, welke patronen draag je met je mee, wat zijn je obstakels?
  • Waar word je moedeloos van?
  • Wat vind je belangrijk?

Om jezelf te ontwikkelen en doelen voor de toekomst te formuleren, is zelfkennis op deze vlakken een noodzakelijke voorwaarde. Ik hoop dat dit template je helpt om dit inzicht te verkrijgen!

PS Laat je weten of het template ook voor jou heeft gewerkt? Heeft het invullen, op een gestructureerde wijze, inzicht in jezelf gegeven? Ik hoor het echt heel graag!

Leave a Reply 0 comments