Faciliteer trainingen

Voor:

 • FACILITATORS die de fijne kneepjes van het vak willen leren of de basis nog een keer willen doorleven.
 • CONSULTANTS die zich willen onderscheiden door teams op een aansprekende manier te begeleiden.
 • DESIGNERS EN TRAINERS die met afwisselende werkvormen (ontwerp-) bijeenkomsten willen faciliteren.
 • PROCESBEGELEIDERS die alles weten over projectmatig werken en meer willen weten over teamdynamiek.

Ik leer je de basis van het faciliteren, ik geef je inspiratie voor je aanpak en ontwerp, ik begeleid je in je reis hoe je een PowerHouse wordt tijdens iedere sessie die je begeleidt. Krachtig, en tegelijkertijd ook wendbaar en flexibel. Zonder zweverig gedoe.

Zelf geweldig leren faciliteren kan op 3 manieren die ik hieronder uiteen heb gezet.

STAP IN DE RING

De training Stap in de Ring is een tweedaagse live training en 2 online sparsessies (Zoom-calls).

Speciaal ontwikkeld voor facilitators die het fundament van het faciliteren willen doorleven.

Tijdens deze training leer je een goed ontwerp, het juiste aanvalsplan te ontwerpen, waarmee je je team op een inspirerende manier begeleidt, je iedereen tot zijn recht laat komen en je lastige situaties weet te tackelen.

POWERHOUSE

Het PowerHouse Programma is een kwartaalprogramma voor ambitieuze facilitators die op het beste niveau willen faciliteren.

Iedere maand geef ik je faciliteer skills een boost. Je ontvangt nieuwe inzichten over het faciliteren, gecombineerd met inspiratie uit andere kennisgebieden (zoals (sport) psychologie, mental training, conflict- en onderhandelings-technieken en gamification).

Iedere trainingsdag staan één of meerdere specifieke onderwerpen centraal, waaronder jouw stijl als facilitator, nieuwe werkvormen en manieren van aanpak, teamdynamiek en de ontwikkeling van jouw business als facilitator.

PERSONAL TRAINING

Het Personal Training Traject is een exclusief video- of audio-coachingstraject op de momenten dat jij het nodig hebt.

Gedurende een maand ontvang je 5 video of audio coaching calls van me, met daarin de antwoorden op de vragen die NU bij jou spelen.

Je krijgt exact de coaching die je nodig hebt, en ook op het moment dat jij het nodig hebt.

Je specifieke vraag wordt binnen een werkdag in een video of audio beantwoord.

Oftewel: directe coaching, specifiek afgestemd op jouw persoonlijke acceleratie als facilitator.

Zelf geweldig leren faciliteren

Stap in de ring

Het fundament van het faciliteren

De training Stap in de Ring is een tweedaagse faciliteertraining en met 2 online sparsessies (Zoom-calls).
Speciaal ontwikkeld voor facilitators die het fundament van het faciliteren willen doorleven of voor ervaren facilitators die hun basics willen ophalen.

Tijdens deze training leer je het juiste aanvalsplan te ontwerpen, waarmee je je team op een inspirerende manier begeleidt.
Een aanvalsplan waarbij deelnemers volledig tot hun recht komen en je lastige situaties en lastige deelnemers weet te tackelen (figuurlijk dan hè).

Ook leer je alles over faciliteerstrategieën voor verschillende soorten sessies. Strategieën die ik zelf de afgelopen jaren veelvuldig heb toegepast. Je krijgt dus een kijkje in de 15-jarige ervaringsring!

Je oefent met een aantal strategieën en werkvormen en past deze toe op een eigen casus. Op deze manier worden zowel je toolkit, als ook je vaardigheden tijdens deze tweedaagse goed (aan)gevuld!

Tijdens de tweedaagse komt het volgende aan bod: 

De basis voor het voorbereiden en faciliteren van impactvolle teamsessies.

Het maken van een ijzersterk ontwerp voor iedere teamsessie: jouw aanvalsplan. Je leert hoe je je juiste tactiek voor de voorbereiding kiest en hoe je een ijzersterk ontwerp maakt.

Je verbetert je vaardigheden om beter inzicht te krijgen in de behoefte van een groep of team. Je weet precies welke werkvormen je wanneer in kunt zetten.

Inzicht in lastige situaties en lastige deelnemers, je leert hoe je om kunt gaan met weerstand van teanleden.

Veel nieuwe en creatieve ideeën voor werkvormen (zonder post-its!) die je morgen in je eigen casus kan toepassen.

Een grote portie zelfvertrouwen en motivatie om een nog betere facilitator te worden.

Wat je kunt verwachten

Je gaat naar huis met een framework voor het maken van een ijzersterk ontwerp, methoden om meer interactie tussen je teamleden te bereiken en technieken om het beste uit je team te halen.

Ik beloof je twee dagen vol inspiratie, boordevol met verschillende inzichten hoe je een teamsessie kunt inrichten en aanvliegen.
Je gaat naar huis met nieuwe werkvormen, waarmee je meer interactie bereikt en waarmee al je teamleden tot hun recht kan laten komen.
Je ontvangt hele praktische tools, templates en werkvormen.

Last but not least, deze traing is een mooie en rijke aanvulling op je faciliteerskills. Ik beloof je, het zijn twee dagen waar je met veel plezier naar toe gaat!

Voor wie?

Voor beginnende facilitators en facilitators die de basis willen doorleven.

Waar bestaat het uit?

Periode van 3 maanden met daarin:

 • Twee trainingen (livedagen)
 • Twee online sparsessies (zoom calls)
 • Diverse hulpmiddelen (templates, checklists, werkvormen) voor je eigen ontwikkeling als facilitator.
 • Brons Community, in de Community Slack kan je al je vragen stellen over je ontwerpen, je faciliteer aanpak en werkwijze. Het is de plek waar je veel van je mede-facilitators leert!

Investering

Investering € 790,- ex BTW.

Wanneer?

Startdatum: nader te bepalen

Maximaal 12 deelnemers.

Waar?

De live trainingsdagen vinden plaats bij Om de Hoek, Schuytstraat 52 in Den Haag.

PowerHouse Programma

Wat is het?

Een kwartaalprogramma voor consultants, designers, procesbegeleiders en facilitators die op het beste niveau willen faciliteren. Voor deelnemers die een eigen en unieke signatuur en/of een facilitator-business willen ontwikkelen, zodat ze toekomstige teamsessies met creativiteit en zekerheid kunnen begeleiden.

Veel faciliteertrainingen gaan over hoe je leert faciliteren, over het maken van een ontwerp en welke werkvormen je wanneer toe kunt passen.

Het PowerHouse programma gaat verder.
Tijdens het Powerhouse Programma leer je niet alleen excellent faciliteren, je ontdekt en ontwikkelt je eigen signatuur als facilitator. 

Een signatuur die past bij jouw stijl en bij jou als persoon. Waardoor je jezelf nog steviger als facilitator kunt presenteren en teamsessies gaat begeleiden die echt bij jou passen.

Na dit programma:

Heb je je eigen faciliteersignatuur ontdekt, vormgegeven en uitgewerkt. Vanaf nu positoneer je jezelf onderscheidend in de markt.

Ben je een inspirerende gesprekspartner voor de opdrachtgever, die zijn team wil laten excelleren.

Ontwerp je voor iedere teamsessie een unieke aanpak, passend bij jouw signatuur en waarbij je je skills volledig in kunt zetten. 

Voelen teamsessies in jouw organisatie (of bij jouw klant) niet meer aan als verloren tijd. Je sessies zijn inspirerend, deelnemers zijn met plezier aanwezig. 

Laat je teamleden intensiever samenwerken, zodat resultaten worden bereikt waar zij blij mee zijn.

Heb je veel situaties doorleefd en weet je hoe je tijdens teamsessie in moet spelen op onverwachte situaties.

Krijg je deelnemers in beweging, ongeacht de situatie. Ook weet je hoe je de focus vast kan houden. 

Voel je je veel zekerder, als je voor de groep staat (en weet wat je moet doen, ook als je het niet meer weet).

Is je zelfvertrouwen gegroeid en ben je een excellente PowerHouse Facilitator.

Wat je kunt verwachten

Ik beloof je een kwartaal vol inspiratie met nieuwe inzichten over het faciliteren, gecombineerd met inspiratie uit andere domeinen  (zoals sportpsychologie, conflicthantering, onderhandelen, gamification en teamcoaching).

Je gaat naar huis met een nieuw ontwikkeld PowerHouse, vol faciliteer skills die volledig zijn afgestemd zijn op jou als persoon. Het zijn drie dagen waarin we veel uitwisselen, met elkaar ontdekken en van elkaar leren. Inspiratie, creativiteit en veel plezier zijn gegarandeerd!

Voor wie?

Voor consultants, designers, procesbegeleiders en facilitators die op het beste niveau willen faciliteren en hun faciliteer skills een inspirerende boost willen geven.

Waar bestaat het uit?

Het PowerHouse programma start met een individuele (telefonische) kennismaking, waarin we je leervragen en gewenste ontwikkeling bespreken. Tijdens de drie live dagen komen verschillende onderwerpen aan bod. Afwisselend bespreken we theorie (verdieping), oefen je met je eigen casus, en ontvang je coaching en feedback. In de besloten Zilveren Online Community leg je contact met de andere deelnemers. Ook vind hier je naslagwerk met veel voorbeelden en templates.

Welke onderwerpen komen aan bod?

Jouw leervragen staan centraal, daar omheen richten we het programma in. Naast het toepassen van faciliteer technieken en de coaching komen (in ieder geval) de volgende onderwerpen aan de orde:

 • Jouw faciliteersignatuur:
  Waar sta jij in je ontwikkeling als facilitator, welke stijl hanteer jij en wat kan je van andere stijlen leren? Welke ‘soort’ sessie passen het beste bij jou? Wat heb jij nodig om zelfverzekerd voor de groep staan? Welke vragen stel je in welke situatie en hoe speel je in op datgene wat in het team gebeurd?
 • Ontwerpen en creëren van een inspirerend ontwerp:
  Wat is er nog meer naast werkvormen en technieken? Hoe gebruik je Faciliteer modellen? Hoe houd je structuur in je meeting en zorg je voor een ultieme samenwerking tussen de deelnemers? Hoe verwerk je in je werkvormen inzichten uit aanpalende vakgebieden, zoals gaminifaction, onderhandelen, zodat je sessie levendig en inspirerend blijft?
 • Teamdynamiek en het opbouwen van vertrouwen:
  Niet alle teamsessie die je faciliteert verlopen even makkelijk. Soms zijn er significante uitdagingen in het team die kunnen leiden tot een ‘moeilijke’ sessie. Hoe faciliteer je controversiële, complexe, emotionele of wellicht extreem moeilijke situaties? Hoe bouw je aan vertrouwen in het team en wat kan JIJ hieraan doen?
 • Jouw business als facilitator en je opdrachtgever:
  Hoe pak je een vraag van je opdrachtgever aan, en hoe ver ga je met het maken van je ontwerp? Hoe richt je de samenwerking met je klant in en hoe ziet je voorstel of offerte eruit?

Welke investering?

Omdat het PowerHouse Programma in november 2019 voor de eerste keer start, kunnen deelnemers tegen een aantrekkelijk pilottarief instappen. Het pilottarief bedraagt € 1.149,- ex BTW.

Als je je voor 1 oktober 2019 inschrijft, krijg je een maand Personal Trainer (oftewel: een maand online exclusieve faciliteer begeleiding) cadeau.

Wanneer?

De live dagen vinden plaats op:

 • donderdag 14 november 2019
 • donderdag 16 januari 2020
 • donderdag 13 februari 2020

De dagen starten om 10.00 uur (vanaf 09.30 uur inloop) en eindigen uiterlijk om 17.00 uur.

Waar?

De live dagen vinden plaats op bij vergaderlocatie Om de Hoek, Schuytstraat 52 in Den Haag.

Personal Training

exclusieve faciliteerbegeleiding

Soms heb je een vraag over het faciliteervak waar je direct een antwoord op wilt hebben. Omdat je een werkvorm voor je ontwerp zoekt, of omdat je niet weet hoe je een specifieke situatie aan moet pakken.

Met de Personal Training krijg je exact die coaching en faciliteerbegeleiding die je nodig hebt. En ook nog precies op het moment dat je het nodig hebt.

Zo werkt het

Mail me je vraag. Dit kan van alles zijn, mits het een relatie met faciliteren heeft. Bijvoorbeeld:

 • Een vraag over een werkvorm (welke werkvorm kan ik hiervoor gebruiken, past deze werkvorm bij dit doel?) of over een ontwerp (sluiten de werkvormen goed op elkaar aan?)
 • Een vraag over een specifieke situatie, waar jij de facilitator was (ik wist niet wat ik moest zeggen, hoe pak ik dit de volgende keer aan?).
 • Een vraag over je positionering als facilitator.

Begin één werkdag ontvang je een link naar een video in je mail, of ik app je een audio bericht. Hierin geef ik het antwoord op je vraag. Je kunt altijd vervolgvragen stellen, die ik ook vervolgens weer zal beantwoorden. Alleen tijdens mijn vakanties, zal ik een andere werkwijze hanteren.

In één maand heb je de mogelijkheid om 5 vragen te stellen. Je kunt ze allemaal in één week stellen, of verspreid over de maand. Dat is geheel aan jou.

Welke investering?

De investering voor deze exclusieve Personal Trainer bedraagt € 99,- ex BTW per maand.
Je kunt ieder moment van de maand starten. Na afloop kan je besluiten of je de maand wilt verlengen.