Faciliteer trainingen

Voor:

 • FACILITATORS die de fijne kneepjes van het vak willen leren of de basis nog een keer willen doorleven.
 • CONSULTANTS die zich willen onderscheiden door teams op een aansprekende manier te begeleiden.
 • DESIGNERS EN TRAINERS die met afwisselende werkvormen (ontwerp-) bijeenkomsten willen faciliteren.
 • PROCESBEGELEIDERS die alles weten over projectmatig werken en meer willen weten over teamdynamiek.

Ik leer je de basis van het faciliteren, ik geef je inspiratie voor je aanpak en ontwerp, ik begeleid je in je reis hoe je een PowerHouse wordt tijdens iedere sessie die je begeleidt. Krachtig, en tegelijkertijd ook wendbaar en flexibel. Zonder zweverig gedoe.

Zelf geweldig leren faciliteren kan op 3 manieren die ik hieronder uiteen heb gezet.

STAP IN DE RING

De training Stap in de Ring is een tweedaagse live training en 2 online sparsessies (Zoom-calls).

Speciaal ontwikkeld voor facilitators die het fundament van het faciliteren willen doorleven.

Tijdens deze training leer je een goed ontwerp, het juiste aanvalsplan te ontwerpen, waarmee je je team op een inspirerende manier begeleidt, je iedereen tot zijn recht laat komen en je lastige situaties weet te tackelen.

POWERHOUSE

Het PowerHouse Programma is een kwartaalprogramma voor ambitieuze facilitators die op het beste niveau willen faciliteren.

Iedere maand geef ik je faciliteer skills een boost. Je ontvangt nieuwe inzichten over het faciliteren, gecombineerd met inspiratie uit andere kennisgebieden (zoals (sport) psychologie, mental training, conflict- en onderhandelings-technieken en gamification).

Iedere trainingsdag staan één of meerdere specifieke onderwerpen centraal, waaronder jouw stijl als facilitator, nieuwe werkvormen en manieren van aanpak, teamdynamiek en de ontwikkeling van jouw business als facilitator.

MAAK IMPACT MET JE SESSIE

Wil je leren hoe je buy-in creëert voor jouw ideeën, wil je dat je collega’s spontaan jou gaan bellen, met de vraag of ze met je mogen samenwerken? Wil je samen met mij aan het werk met jouw stappenplan? 

Tijdens dit event gaan we de diepte in en gaan we samen concreet aan de slag. Aan het einde van deze dag loop je de deur uit met een ingevuld stappenplan, waarmee jij de ‘champion van de buy-in’ wordt.

Als jij je stappenplan gereed hebt, overkomt het jou niet meer dat je geweldige ideeën verzanden door alle reacties in de organisatie. Vanaf nu wil iedereen samen met jou aan de slag!

Zelf geweldig leren faciliteren

Stap in de ring

Het fundament van het faciliteren

De training Stap in de Ring is een tweedaagse faciliteertraining en met 2 online sparsessies (Zoom-calls).
Speciaal ontwikkeld voor facilitators die het fundament van het faciliteren willen doorleven of voor ervaren facilitators die hun basics willen ophalen.

Tijdens deze training leer je het juiste aanvalsplan te ontwerpen, waarmee je je team op een inspirerende manier begeleidt.
Een aanvalsplan waarbij deelnemers volledig tot hun recht komen en je lastige situaties en lastige deelnemers weet te tackelen (figuurlijk dan hè).

Ook leer je alles over faciliteerstrategieën voor verschillende soorten sessies. Strategieën die ik zelf de afgelopen jaren veelvuldig heb toegepast. Je krijgt dus een kijkje in de 15-jarige ervaringsring!

Je oefent met een aantal strategieën en werkvormen en past deze toe op een eigen casus. Op deze manier worden zowel je toolkit, als ook je vaardigheden tijdens deze tweedaagse goed (aan)gevuld!

Tijdens de tweedaagse komt het volgende aan bod: 

De basis voor het voorbereiden en faciliteren van impactvolle teamsessies.

Het maken van een ijzersterk ontwerp voor iedere teamsessie: jouw aanvalsplan. Je leert hoe je je juiste tactiek voor de voorbereiding kiest en hoe je een ijzersterk ontwerp maakt.

Je verbetert je vaardigheden om beter inzicht te krijgen in de behoefte van een groep of team. Je weet precies welke werkvormen je wanneer in kunt zetten.

Inzicht in lastige situaties en lastige deelnemers, je leert hoe je om kunt gaan met weerstand van teanleden.

Veel nieuwe en creatieve ideeën voor werkvormen (zonder post-its!) die je morgen in je eigen casus kan toepassen.

Een grote portie zelfvertrouwen en motivatie om een nog betere facilitator te worden.

Wat je kunt verwachten

Je gaat naar huis met een framework voor het maken van een ijzersterk ontwerp, methoden om meer interactie tussen je teamleden te bereiken en technieken om het beste uit je team te halen.

Ik beloof je twee dagen vol inspiratie, boordevol met verschillende inzichten hoe je een teamsessie kunt inrichten en aanvliegen.
Je gaat naar huis met nieuwe werkvormen, waarmee je meer interactie bereikt en waarmee al je teamleden tot hun recht kan laten komen.
Je ontvangt hele praktische tools, templates en werkvormen.

Last but not least, deze traing is een mooie en rijke aanvulling op je faciliteerskills. Ik beloof je, het zijn twee dagen waar je met veel plezier naar toe gaat!

Voor wie?

Voor beginnende facilitators en facilitators die de basis willen doorleven.

Waar bestaat het uit?

Periode van 3 maanden met daarin:

 • Twee trainingen (livedagen)
 • Twee online sparsessies (zoom calls)
 • Diverse hulpmiddelen (templates, checklists, werkvormen) voor je eigen ontwikkeling als facilitator.
 • Brons Community, in de Community Slack kan je al je vragen stellen over je ontwerpen, je faciliteer aanpak en werkwijze. Het is de plek waar je veel van je mede-facilitators leert!

Investering

Investering € 790,- ex BTW.

Wanneer?

Startdatum: nader te bepalen

Maximaal 12 deelnemers.

Waar?

De live trainingsdagen vinden plaats bij Om de Hoek, Schuytstraat 52 in Den Haag.

PowerHouse Programma

Wat is het?

Een kwartaalprogramma voor consultants, designers, procesbegeleiders en facilitators die op het beste niveau willen faciliteren. Voor deelnemers die een eigen en unieke signatuur en/of een facilitator-business willen ontwikkelen, zodat ze toekomstige teamsessies met creativiteit en zekerheid kunnen begeleiden.

Veel faciliteertrainingen gaan over hoe je leert faciliteren, over het maken van een ontwerp en welke werkvormen je wanneer toe kunt passen.

Het PowerHouse programma gaat verder.
Tijdens het Powerhouse Programma leer je niet alleen excellent faciliteren, je ontdekt en ontwikkelt je eigen signatuur als facilitator. 

Een signatuur die past bij jouw stijl en bij jou als persoon. Waardoor je jezelf nog steviger als facilitator kunt presenteren en teamsessies gaat begeleiden die echt bij jou passen.

Na dit programma:

Heb je je eigen faciliteersignatuur ontdekt, vormgegeven en uitgewerkt. Vanaf nu positoneer je jezelf onderscheidend in de markt.

Ben je een inspirerende gesprekspartner voor de opdrachtgever, die zijn team wil laten excelleren.

Ontwerp je voor iedere teamsessie een unieke aanpak, passend bij jouw signatuur en waarbij je je skills volledig in kunt zetten. 

Voelen teamsessies in jouw organisatie (of bij jouw klant) niet meer aan als verloren tijd. Je sessies zijn inspirerend, deelnemers zijn met plezier aanwezig. 

Laat je teamleden intensiever samenwerken, zodat resultaten worden bereikt waar zij blij mee zijn.

Heb je veel situaties doorleefd en weet je hoe je tijdens teamsessie in moet spelen op onverwachte situaties.

Krijg je deelnemers in beweging, ongeacht de situatie. Ook weet je hoe je de focus vast kan houden. 

Voel je je veel zekerder, als je voor de groep staat (en weet wat je moet doen, ook als je het niet meer weet).

Is je zelfvertrouwen gegroeid en ben je een excellente PowerHouse Facilitator.

Wat je kunt verwachten

Ik beloof je een kwartaal vol inspiratie met nieuwe inzichten over het faciliteren, gecombineerd met inspiratie uit andere domeinen  (zoals sportpsychologie, conflicthantering, onderhandelen, gamification en teamcoaching).

Je gaat naar huis met een nieuw ontwikkeld PowerHouse, vol faciliteer skills die volledig zijn afgestemd zijn op jou als persoon. Het zijn drie dagen waarin we veel uitwisselen, met elkaar ontdekken en van elkaar leren. Inspiratie, creativiteit en veel plezier zijn gegarandeerd!

Voor wie?

Voor consultants, designers, procesbegeleiders en facilitators die op het beste niveau willen faciliteren en hun faciliteer skills een inspirerende boost willen geven.

Waar bestaat het uit?

Het PowerHouse programma start met een individuele (telefonische) kennismaking, waarin we je leervragen en gewenste ontwikkeling bespreken. Tijdens de drie live dagen komen verschillende onderwerpen aan bod. Afwisselend bespreken we theorie (verdieping), oefen je met je eigen casus, en ontvang je coaching en feedback. In de besloten Zilveren Online Community leg je contact met de andere deelnemers. Ook vind hier je naslagwerk met veel voorbeelden en templates.

Welke onderwerpen komen aan bod?

Jouw leervragen staan centraal, daar omheen richten we het programma in. Naast het toepassen van faciliteer technieken en de coaching komen (in ieder geval) de volgende onderwerpen aan de orde:

 • Jouw faciliteersignatuur:
  Waar sta jij in je ontwikkeling als facilitator, welke stijl hanteer jij en wat kan je van andere stijlen leren? Welke ‘soort’ sessie passen het beste bij jou? Wat heb jij nodig om zelfverzekerd voor de groep staan? Welke vragen stel je in welke situatie en hoe speel je in op datgene wat in het team gebeurd?
 • Ontwerpen en creëren van een inspirerend ontwerp:
  Wat is er nog meer naast werkvormen en technieken? Hoe gebruik je Faciliteer modellen? Hoe houd je structuur in je meeting en zorg je voor een ultieme samenwerking tussen de deelnemers? Hoe verwerk je in je werkvormen inzichten uit aanpalende vakgebieden, zoals gaminifaction, onderhandelen, zodat je sessie levendig en inspirerend blijft?
 • Teamdynamiek en het opbouwen van vertrouwen:
  Niet alle teamsessie die je faciliteert verlopen even makkelijk. Soms zijn er significante uitdagingen in het team die kunnen leiden tot een ‘moeilijke’ sessie. Hoe faciliteer je controversiële, complexe, emotionele of wellicht extreem moeilijke situaties? Hoe bouw je aan vertrouwen in het team en wat kan JIJ hieraan doen?
 • Jouw business als facilitator en je opdrachtgever:
  Hoe pak je een vraag van je opdrachtgever aan, en hoe ver ga je met het maken van je ontwerp? Hoe richt je de samenwerking met je klant in en hoe ziet je voorstel of offerte eruit?

Welke investering?

Omdat het PowerHouse Programma in november 2019 voor de eerste keer start, kunnen deelnemers tegen een aantrekkelijk pilottarief instappen. Het pilottarief bedraagt € 1.149,- ex BTW.

Als je je voor 1 oktober 2019 inschrijft, krijg je een maand Personal Trainer (oftewel: een maand online exclusieve faciliteer begeleiding) cadeau.

Wanneer?

De live dagen vinden plaats op:

 • donderdag 14 november 2019
 • donderdag 16 januari 2020
 • donderdag 13 februari 2020

De dagen starten om 10.00 uur (vanaf 09.30 uur inloop) en eindigen uiterlijk om 17.00 uur.

Waar?

De live dagen vinden plaats op bij vergaderlocatie Om de Hoek, Schuytstraat 52 in Den Haag.

Event Maak impact met je sessie

Maak je stappenplan tijdens dit event

STEL JE VOOR …..
Stel je voor: je hebt samen met je team een nieuw idee bedacht. Het team wil dit nieuwe initiatief, product of dienst écht van de grond krijgen. Iedereen is enthousiast en roept: we gaan met de resultaten aan de slag. Er is commitment om het plan uit te voeren. Je ziet het, je voelt het.

EN DAN…
Maar dan stapt het team naar buiten, de organisatie in. Daar wachten de directie en vele andere collega’s. Met kritische reacties, ze zeggen dingen als: dat werkt niet, dit hebben we al geprobeerd, heb je hier en hier al aan gedacht? 

Ai, weerstand in de organisatie. Een flinke domper op het enthousiasme van het team. Het gevaar loert dat het plan of idee niet (goed) wordt uitgevoerd. Zonde van het geld, de tijd en de energie die hieraan besteed is.

WAT NU?
Wat kun je wel doen, om de rest van de organisatie mee te krijgen? Hoe creëer je support binnen de organisatie voor jullie mooie plannen? Hoe zorg je ervoor dat je andere collega’s met jullie willen samenwerken? Niet omdat ze moeten, maar omdat zij dat echt willen?

HOE REGEL JE DAT?
Allemaal vraagstukken die niet 1-2-3 opgelost zijn. Het zijn wel vraagstukken, waar je van tevoren op kunt anticiperen. Samen met je team, bijvoorbeeld al tijdens de meeting waarin jullie de geweldige ideeën vormgeven.

Mijn ervaring is: denk van tevoren na wat jij gaat doen om ervoor te zorgen dat je je collega’s aan boord krijgt. Met hele concrete ‘buy-in’ acties op het gebied van beleving (hoe krijg je ze mee), logisch nadenken (wat levert het op) en realisatie (wat gaan we doen) gaat je idee in de organisatie vliegen.

Pas dan wil iedereen maar wat graag bij de realisatie van jouw plannen betrokken worden!

WAT HEB JE HIERVOOR NODIG? 
Een heel concreet stappenplan! Waarmee je oprechte ‘yes, we do!’ voor je ideeën creëert. Een stappenplan waarmee je:

 • Support voor je ideeën creëert, ongeacht de functie die je in de organisatie vervult.
 • Anderen warm laat lopen voor jouw ideeën (omdat ze dat zelf willen).
 • Hoe je omgaat met weerstand tegen je geweldige idee.
 • De juiste sfeer voor samenwerking ontwikkelt.
 • Van praten overgaat in actie.

Het event: ‘Impact met je sessie’

Wil je samen met mij aan het werk met jouw stappenplan? Wil je leren hoe je buy-in creëert voor jouw ideeën, wil je dat je collega’s spontaan jou gaan bellen, met de vraag of ze met je mogen samenwerken?

Op donderdag 12 december organiseer ik in Den Haag een event over dit onderwerp. Waarin we verder de diepte ingaan en samen concreet aan de slag gaan. Aan het einde van deze dag loop je de deur uit met een ingevuld stappenplan, waarmee jij de ‘champion van de buy-in’ wordt.

Waar bestaat het stappenplan uit?

Waar moet je over nadenken, als je impact met je sessie wilt hebben? Teveel om hier op te noemen, ik geef je een doorkijk naar een aantal onderwerpen? :

 • De kracht van commitment, wat betekent dit voor jou?
 • Empathie: inleven in de ander.
 • Waarom is dit belangrijk, what’s in it for them?
 • Breng het netwerk in beeld: wie heeft welke invloed en betrek ik waarbij?
 • De beste timing: wanneer is dat?
 • Creëer je aantrekkingskracht: word een magneet.
 • Laat ze het beleven
 • Laat ze geloven
 • En maak het waar.

Tijdens het event doorlopen we gezamenlijk al deze stappen en werk je dit uit. Ik houd je scherp, doordat ik je veel vragen stel, waarmee ik jou aan het denken zet. In je eentje ben je sneller, met z’n tweeën kom je verder (en wordt het plan scherper).

Als jij je stappenplan gereed hebt, overkomt het jou niet meer dat je geweldige ideeën verzanden door alle reacties in de organisatie. Vanaf nu wil iedereen samen met jou aan de slag!

Praktische gegevens

Wanneer: Donderdag 12 december 2019
Waar: Vergaderlocatie Om de Hoek, Schuytstraat 52 in Den Haag
Tijden: Inloop om 09.30u, start om 10.00u, einde om 16.30u
Investering: €199,- (tot 1 december 2019), daarna €299,-
Jouw resultaat: Je ingevulde stappenplan ‘Impact met je Sessie’
Aantal deelnemers: Maximaal 15