Faciliteer trainingen

Voor:

 • FACILITATORS EN PROCESBEGELEIDERS die de fijne kneepjes van het vak willen leren of de basis nog een keer willen doorleven.
 • CONSULTANTS die zich willen onderscheiden door teams op een aansprekende manier te begeleiden.
 • DESIGNERS EN TRAINERS die met afwisselende werkvormen (ontwerp-) bijeenkomsten willen faciliteren.

Ik leer je niet alleen de ingrediënten van het faciliteren, je krijgt met name inspiratie waarmee je Faciliteer Skills een boost krijgen. Ik ondersteun je in je reis hoe je een PowerHouse wordt tijdens iedere sessie die je begeleidt.

Krachtig, en tegelijkertijd ook wendbaar en flexibel. Zonder zweverig gedoe.

Zelf geweldig leren faciliteren kan op 3 manieren, die ik hieronder uiteen heb gezet.

STAP IN DE RING

De training Stap in de Ring is eendaagse live training, speciaal ontwikkeld voor facilitators die het fundament van het faciliteren willen doorleven. 

Tijdens deze training leer je een goed ontwerp en aanvalsplan te ontwerpen, aan de hand waarvan je je team op een inspirerende manier begeleidt. Na de training weet je hoe je iedereen tot zijn recht laat komen en hoe je lastige situaties tackelt. 

POWERHOUSE

Het PowerHouse Programma is een programma voor ambitieuze facilitators die op het beste niveau willen faciliteren 

Gedurende 2 dagen geef ik je faciliteer skills een boost. Je ontvangt nieuwe inzichten over het faciliteren, gecombineerd met inspiratie uit andere kennisgebieden (zoals gamification, discussie technieken en het stimuleren van samenwerking).  

Iedere trainingsdag staan één of meerdere specifieke onderwerpen centraal, waaronder jouw stijl als facilitator, inspirerende manieren om interactie te bevorderen en faciliteermodellen.  

 

MAAK IMPACT MET JE SESSIE

Wil je leren hoe je buy-in creëert voor jouw ideeën, wil je dat je collega’s spontaan jou gaan bellen, met de vraag of ze met je mogen samenwerken? Wil je samen met mij aan het werk met jouw stappenplan? 

Tijdens dit event gaan we de diepte in en gaan we samen concreet aan de slag. Aan het einde van deze dag loop je de deur uit met een ingevuld stappenplan, waarmee jij de ‘champion van de buy-in’ wordt.

Als jij je stappenplan gereed hebt, overkomt het jou niet meer dat je geweldige ideeën verzanden door alle reacties in de organisatie. Vanaf nu wil iedereen samen met jou aan de slag!

Zelf geweldig leren faciliteren

Stap in de ring

Het fundament van het faciliteren

De training Stap in de Ring is een eendaagse faciliteertraining. Speciaal ontwikkeld voor facilitators die het fundament van het faciliteren willen doorleven of voor ervaren facilitators die hun basics willen ophalen.

Tijdens deze training leer je het juiste aanvalsplan te ontwerpen, waarmee je je team op een inspirerende manier begeleidt. Een aanvalsplan waarbij deelnemers volledig tot hun recht komen en je lastige situaties en lastige deelnemers weet te tackelen (figuurlijk dan hè).

Ook leer je alles over faciliteerstrategieën voor verschillende soorten sessies. Strategieën die ik zelf de afgelopen jaren veelvuldig heb toegepast. Je krijgt dus een kijkje in de 15-jarige ervaringsring!

Je oefent met een aantal strategieën en werkvormen en past deze toe op een casus. Op deze manier worden zowel je toolkit, als ook je vaardigheden tijdens deze tweedaagse goed (aan)gevuld!

Tijdens de training komt het volgende aan bod: 

De basis voor het voorbereiden en faciliteren van impactvolle teamsessies.

Het maken van een ijzersterk ontwerp voor iedere teamsessie: jouw aanvalsplan. Je leert hoe je je juiste tactiek voor de voorbereiding kiest en hoe je een ijzersterk ontwerp maakt.

Je verbetert je vaardigheden om beter inzicht te krijgen in de behoefte van een groep of team. Je weet precies welke werkvormen je wanneer in kunt zetten.

Inzicht in lastige situaties en lastige deelnemers, je leert hoe je om kunt gaan met weerstand van teanleden.

Veel nieuwe en creatieve ideeën voor werkvormen (zonder post-its!) die je morgen in je eigen casus kan toepassen.

Een grote portie zelfvertrouwen en motivatie om een nog betere facilitator te worden.

Wat je kunt verwachten

Je gaat naar huis met een framework voor het maken van een ijzersterk ontwerp, methoden om meer interactie tussen je teamleden te bereiken en technieken om het beste uit je team te halen.

Ik beloof je een dag vol inspiratie, boordevol met verschillende inzichten hoe je een teamsessie kunt inrichten en aanvliegen.
Je gaat naar huis met nieuwe werkvormen, waarmee je meer interactie bereikt en waarmee al je teamleden tot hun recht kan laten komen.
Je ontvangt hele praktische tools, templates en werkvormen.

Last but not least, deze traing is een mooie en rijke aanvulling op je faciliteerskills. Ik beloof je, het is een dag waar je met veel plezier naar toe gaat!

Voor wie?

Voor beginnende facilitators en facilitators die de basis willen doorleven.

Waar bestaat het uit? 

 Periode van 1 maand met daarin: 

 • Een live training (1 dag)
 • Diverse hulpmiddelen (templates, checklists, werkvormen) voor je eigen ontwikkeling als facilitator.
 • Mogelijkheid tot het stellen van vragen gedurende een maand, waarbij ik met je meekijk nar een specifiek ontwerp dat jij maakt.  

 

Investering

Investering € 490,- ex BTW.

Wanneer?

Datum: nader te bepalen

Maximaal 12 deelnemers.

Waar?

De live training vinden plaats op een locatie in Den Haag. 

PowerHouse faciliteer
Programma

Wat is het?

Een programma voor adviseurs, procesbegeleiders en facilitators die op het beste niveau willen faciliteren. Voor deelnemers die meer wille leren dan alleen ‘het toepassen van nieuwe werkvormen en een eigen en unieke signatuur willen ontwikkelen, zodat ze toekomstige teamsessies met creativiteit en zekerheid kunnen begeleiden.

Veel faciliteertrainingen gaan over hoe je leert faciliteren, over het maken van een ontwerp en welke werkvormen je wanneer toe kunt passen.

Het PowerHouse programma gaat verder. Tijdens het Powerhouse Programma leer je niet alleen excellent faciliteren, je ontdekt en ontwikkelt je eigen signatuur als facilitator. 

Na dit programma:

Weet je wat je moet doen om het vertrouwen van de groep te krijgen en te verdienen. Jij bent de facilitator die weet wat hij moet doen (ook als je het even niet meer weet). 

Heb je geoefend met verschillende faciliteer frameworks en discussie modellen, waarbij iedere deelnemer (hoe uniek hij ook is) tot zijn recht komt. 

Ontwerp je voor iedere teamsessie een unieke aanpak, waarbij de deelnemers je bijeenkomst niet snel meer zullen vergeten. Jij weet hoe je dit bereikt! 

Voelen teamsessies in jouw organisatie (of bij jouw klant) niet meer aan als verloren tijd. Je sessies zijn inspirerend, deelnemers zijn met plezier aanwezig. 

Laat je teamleden intensiever samenwerken bij de uitwerking van hun vraagstukken. Jij weet hoe je structuur aanbrengt in de discussie het het nemen van besluiten, zodat resultaten worden bereikt waar zij blij mee zijn.

Heb je veel situaties doorleefd en weet je hoe je tijdens teamsessie in moet spelen op onverwachte situaties.

Krijg je deelnemers in beweging en gaan ze met welkaar in gesprek, ongeacht de situatie. Ook weet je hoe je de focus vast kunt houden.

Is je zelfvertrouwen gegroeid en ben je een excellente PowerHouse Facilitator.

Wat je kunt verwachten

Ik beloof je een twee dagen vol inspiratie met nieuwe inzichten over het faciliteren, gecombineerd met inspiratie uit andere domeinen  (zoals conflicthantering, onderhandelen, gamification en discussie technieken).

Je gaat naar huis met een nieuw ontwikkeld PowerHouse, vol faciliteer skills die volledig zijn afgestemd zijn op jou als persoon. Het zijn twee dagen waarin we veel uitwisselen, met elkaar ontdekken en van elkaar leren. Inspiratie, creativiteit en veel plezier zijn gegarandeerd!

Voor wie?

Voor adviseurs, teamleiders, procesbegeleiders en facilitators die op het beste niveau willen faciliteren en hun faciliteer skills een inspirerende boost willen geven.

Waar bestaat het uit?

Het PowerHouse programma start met een individuele (telefonische) kennismaking, waarin we je leervragen en gewenste ontwikkeling bespreken. Tijdens de twee live dagen komen verschillende onderwerpen aan bod. Afwisselend bespreken we theorie (verdieping), wordt je geïnspireerd en krijg je nieuwe faciliteer modellen aangereikt. Indien je wilt, oefen je met je eigen casus, en ontvang je coaching en feedback. 

Welke onderwerpen komen aan bod? 

Jouw leervragen staan centraal, daar omheen richten we het programma in. Naast het toepassen van faciliteer technieken en de coaching komen (in ieder geval) de volgende onderwerpen aan de orde: 

 • Creëren van een optimale experience:
  Hoe maak je van een gewone bijeenkomst een fascinerende bijeenkomst? Hoe word je de vormgever van een bijeenkomst die deelnemers niet snel zullen vergeten? Hoe verwerk je in je inzichten uit aanpalende vakgebieden, zoals gaminifaction, onderhandelen, zodat je sessie levendig en inspirerend blijft?
 • Stimuleren van samenwerking en interactie:
  Wat is er nog meer naast werkvormen en technieken? Hoe breng je structuur aan in de discussies en het nemen van besluiten? Hoe zorg je ervoor, dat iedereen tot zijn recht komt en creëer je condities voor een ultieme samenwerking en interactie? Welke Faciliteer Modellen zijn er die je toe kunt passen? Welke vragen stel je in welke situatie en hoe speel je in op datgene wat in het team gebeurd? 
 • Teamdynamiek en het opbouwen van vertrouwen:
  Als facilitator wil je het vertrouwen van de groep verdienen en krijgen. Niet alle teamsessie die je faciliteert verlopen even makkelijk. Soms zijn er significante uitdagingen in het team die leiden tot ‘lastige’ discussies. Hoe faciliteer je controversiële, complexe, of wellicht emotionele discussies? Hoe bouw je aan vertrouwen in het team en wat kan JIJ hieraan doen? 

Welke investering 

Het PowerHouse Programma start in januari 2020. De investering voor deze tweedaagse training bedraagt € 949,- ex BTW. Naast de twee live dagen, kan je gedurende de periode dat het Programma loopt, al je vragen aan mij stellen. Ik denk mee met je faciliteer strategie, kijk naar je ontwerp en maak je bewust van alternatieven.   

Wanneer?

De live dagen vinden plaats op:

 • donderdag 27 februari 2020
 • dinsdag 24 maart 2020 

De dagen starten om 10.00 uur (vanaf 09.30 uur inloop) en eindigen uiterlijk om 17.00 uur.

Waar?

De live dagen vinden plaats op bij vergaderlocatie Om de Hoek, Schuytstraat 52 in Den Haag.

Event Maak impact met je sessie

Maak je stappenplan tijdens dit event

STEL JE VOOR …..
Stel je voor: je hebt een nieuw idee bedacht. Je wilt samen met je projectteam dit nieuwe initiatief, product of dienst écht van de grond krijgen. Iedereen is enthousiast en roept: we gaan met de resultaten aan de slag. Er is commitment om het plan uit te voeren. Je ziet het, je voelt het.

EN DAN…
Maar dan, gaat het team aan het werk. Er ontstaat discussie, teamleden luisteren niet naar elkaar en werken niet samen aan het project. Iedereen heeft kritische reacties, ze zeggen dingen als: dat werkt niet, dit hebben we al geprobeerd, heb je hier en hier al aan gedacht? 

Ai, geen interactie. Een flinke domper. Het gevaar loert dat het plan of idee niet (goed) wordt uitgevoerd. Zonde van het geld, de tijd en de energie die jij hieraan besteed hebt. 

WAT NU?
Wat kun je wel doen, om het team mee te krijgen? Hoe creëer je support binnen je team voor je plan? Hoe zorg je ervoor dat je teamleden willen samenwerken? Niet omdat ze moeten, maar omdat zij dat echt willen?

HOE REGEL JE DAT?
Allemaal vraagstukken die niet 1-2-3 opgelost zijn. Het zijn wel vraagstukken, waar je van tevoren op kunt anticiperen. 

Mijn ervaring is: denk van tevoren na wat jij gaat doen om ervoor te zorgen dat je je collega’s met elkaar praten en je ze aan boord krijgt. Met hele concrete ‘buy-in’ acties op het gebied van beleving (hoe krijg je ze mee), logisch nadenken (wat levert het op) en realisatie (wat gaan we doen) gaat je idee in de organisatie vliegen.

Pas dan wil iedereen maar wat graag bij de realisatie van jouw plannen betrokken worden!

WAT HEB JE HIERVOOR NODIG? 
Een heel concreet stappenplan met praktische tools en tips! Waarmee je oprechte ‘yes, we do!’ voor je ideeën creëert. Een stappenplan waarmee je: 

 • Support voor je ideeën creëert, ongeacht de functie die je in de organisatie vervult.
 • Anderen warm laat lopen voor jouw ideeën (omdat ze dat zelf willen).
 • Hoe je omgaat met weerstand tegen je geweldige idee.
 • De juiste sfeer voor samenwerking binnen je team ontwikkelt.
 • Van praten overgaat in actie.

Het event: ‘Impact met je sessie’

Wil je samen met mij aan het werk met concrete acties en jouw stappenplan? Wil je leren hoe je buy-in creëert voor jouw ideeën, wil je dat je collega’s spontaan jou gaan bellen, met de vraag of ze met je mogen samenwerken?

Op dinsdag 11 februari 2020 organiseer ik in Den Haag een event over dit onderwerp. Waarin we verder de diepte ingaan en samen concreet aan de slag gaan. Aan het einde van deze dag loop je de deur uit met veel tools en technieken, waarmee jij de ‘champion van de buy-in’ wordt.

Waar bestaat het stappenplan uit?

Waar moet je over nadenken, als je impact met je sessie wilt hebben? Teveel om hier op te noemen, ik geef je een doorkijk naar een aantal onderwerpen? :

 • De kracht van commitment, wat betekent dit voor jou?
 • Empathie: inleven in de ander.
 • Waarom is dit belangrijk, what’s in it for them?
 • Breng het netwerk in beeld: wie heeft welke invloed en betrek ik waarbij?
 • De beste timing: wanneer is dat?
 • Creëer je aantrekkingskracht: word een magneet.
 • Laat ze het beleven
 • Laat ze geloven
 • En maak het waar.

Tijdens het event doorlopen we gezamenlijk al deze elementen. Je ondergaat ze en je werkt ze uit. Ik houd je scherp, doordat ik je veel vragen stel, waarmee ik jou aan het denken zet. In je eentje ben je sneller, met z’n tweeën kom je verder (en wordt het plan scherper).

Als jij je stappenplan gereed hebt, overkomt het jou niet meer dat je geweldige ideeën verzanden door alle reacties in de organisatie. Vanaf nu wil iedereen samen met jou aan de slag!

Praktische gegevens

Wanneer: Dinsdag 11 februari 2020
Waar: ‘Om de hoek’, Schuytstraat 52 in Den Haag
Tijden: Inloop om 09.30u, start om 10.00u, einde uiterlijk 17.00u
Investering: €349,- excl. BTW
Jouw resultaat: Jouw praktische stappenplan met technieken voor ‘Impact met je Sessie’
Aantal deelnemers: Maximaal 12