Plannen die niet goed uitgevoerd worden, projecten die steeds weer van richting veranderen of jaarplannen die halverwege het eerste kwartaal al liggen te verstoffen op de plank. Hoe fanatiek en enthousiast een team ook is op het moment dat de plannen worden gemaakt, zodra de waan van de dag de teugels weer in handen heeft, verschuiven de prioriteiten van de individuele teamleden.
Met als gevolg dat alle grootse en ambitieuze plannen naar de onderkant van het prioriteitenlijstje verdwijnen. Hoe kan het nou dat gemaakte plannen - waar iedereen enthousiast over was - naar de achtergrond verdwijnen en niet meer opgepakt worden? Ben jij als teamleider niet duidelijk genoeg geweest of zit je er gewoon niet genoeg bovenop?
Trek die teugels maar aan
Want hoe graag iedereen ook met een nieuw project aan de slag wil, ze hebben ook te maken met die beruchte ‘waan van de dag.’ Klanten bellen, meetings worden ingepland en lopende projecten moeten worden afgerond.
Met als gevolg dat de gemaakte plannen niet van de grond komen, projecten stil liggen en jaarplannen stof liggen te vangen. Je voelt irritaties opborrelen, je merkt dat je gefrustreerd raakt en je team stelt je teleur. De plannen waren toch duidelijk? Waarom doen ze dan niets? Je neemt je voor om de teugels nóg strakker aan te trekken, nóg duidelijker jouw visie door te duwen en je team nóg meer te micromanagen.
Alles valt en staat met communicatie
Voordat je alle verantwoordelijkheid bij jouw team neerlegt, zou je heel even uit je eigen kader kunnen stappen. Zet een paar stappen terug en kijk vanaf een afstand naar de situatie. Grote kans namelijk dat jouw team het beter doet dan je in eerste instantie dacht, maar ze simpelweg duidelijke randvoorwaarden missen om zo’n nieuw project te laten slagen. Want weet jij wat de verwachtingen van jouw team zijn? Wat zij (van jou) nodig hebben om het project te laten slagen?
En, nog belangrijker: begrijpt jouw team waarom het zo belangrijk is dat dit project slaagt? Want plannen maken is één, maar om ze ook succesvol uit te voeren is samenwerking nodig. En een succesvolle samenwerking - en dus succesvolle afronding van het project of plan - valt en staat met communicatie.
Maak tijd voor elkaar
Dus, op het moment dat jouw team plannen maakt, projecten opstart of jaarplannen opstelt, reserveer je tijd om met elkaar in gesprek te gaan en de waarde van het project te bespreken. Waarom willen we dat dit project slaagt? Wat is het resultaat dat we willen behalen? En wat hebben we van elkaar nodig om dit te bereiken?
Juist door ook na het opstarten van een nieuw project met elkaar in gesprek te blijven, vang je eventuele valkuilen van het team - of de individuele teamleden - snel op. Hierdoor houd je oog voor de behoeften van alle betrokkenen en begrijpen zij aan welke voorwaarden ze moeten voldoen om dit project te laten slagen.
En dat is niet het enige. Doordat jij als teamleider weet wat er binnen jouw team speelt en wat zij nodig hebben, voelen jouw teamleden zich gehoord en gezien. Er ontstaat connectie wat de samenwerking bevordert. En dát ga je terugzien in de resultaten.
Investeer in elkaar en elkaars behoeften
Projecten laten slagen, plannen daadwerkelijk tot een succes brengen en jaarplannen opstellen én uitvoeren. Als je het zo naast elkaar ziet staan lijkt het de droom van elk team of bedrijf. Toch gaat het vaak mis. Terwijl deze droom heel goed bereikt kan worden, als je maar genoeg in de onderlinge samenwerking investeert.
Creëer tijd en ruimte om met elkaar in gesprek te gaan. Hecht waarde aan elkaars behoeften en verwachtingen en schep de juiste voorwaarden om daaraan te voldoen. En dit hele proces kan al in gang gezet worden met een simpele bak koffie en de vraag: "Wat heb jij van mij nodig om dit project te laten slagen?”
Relaties is een van de bouwstenen die voor ieder team van belang zijn om goed samen te kunnen werken. Natuurlijk heeft ieder team een eigen dynamiek en kan er van alles spelen.
Toch zie ik in iedere samenwerking een aantal elementen steeds weer naar voren komen. Met de inzichten die ik de afgelopen 20 jaar opdeed als manager, consultant, facilitator en trainer ontwikkelde ik een unieke methode: de 7 bouwstenen voor een ijzersterke samenwerking.
Met deze unieke samenwerking scan geef ik jou als teammanager een objectieve analyse van datgene wat er speelt in jouw team. En weet je wat het verrassende is? Uit de scan kan blijken dat jouw team iets heel anders nodig heeft dan jij nu denkt…
Benieuwd? Teammanagers kunnen de scan gratis aanvragen.