Zelf geweldig leren faciliteren

is bestemd voor facilitators, consultants, designers, trainers en procesbegeleiders.

Facilitators die de fijne kneepjes van het vak willen leren of de basis nog een keer willen doorleven. Consultants die zich willen onderscheiden door teams op een aansprekende manier te begeleiden.
Designers en trainers die met afwisselende werkvormen (ontwerp-) bijeenkomsten willen faciliteren. En procesbegeleiders, die alles weten over projectmatig werken en meer willen weten over teamdynamiek.

Ik leer je de basis van het faciliteren, ik geef je inspiratie voor je aanpak en ontwerp, ik begeleid je in je reis hoe je een PowerHouse wordt tijdens iedere sessie die je begeleidt. Krachtig, en tegelijkertijd ook wendbaar en flexibel. Zonder zweverig gedoe.

Zelf geweldig leren faciliteren kan op 3 manieren die ik hieronder uiteen heb gezet.

Zelf geweldig leren faciliteren

Stap in de ring

Het fundament van het faciliteren

De training Stap in de Ring is een tweedaagse faciliteertraining en met 2 online sparsessies (Zoom-calls).
Speciaal ontwikkeld voor facilitators die het fundament van het faciliteren willen doorleven of voor ervaren facilitators die hun basics willen ophalen.

Tijdens deze training leer je het juiste aanvalsplan te ontwerpen, waarmee je je team op een inspirerende manier begeleidt.
Een aanvalsplan waarbij deelnemers volledig tot hun recht komen en je lastige situaties en lastige deelnemers weet te tackelen (figuurlijk dan hè).

Ook leer je alles over faciliteerstrategieën voor verschillende soorten sessies. Strategieën die ik zelf de afgelopen jaren veelvuldig heb toegepast. Je krijgt dus een kijkje in de 15-jarige ervaringsring!

Je oefent met een aantal strategieën en werkvormen en past deze toe op een eigen casus. Op deze manier worden zowel je toolkit, als ook je vaardigheden tijdens deze tweedaagse goed (aan)gevuld!

Tijdens de tweedaagse komt het volgende aan bod: 

De basis voor het voorbereiden en faciliteren van impactvolle teamsessies.

Het maken van een ijzersterk ontwerp voor iedere teamsessie: jouw aanvalsplan. Je leert hoe je je juiste tactiek voor de voorbereiding kiest en hoe je een ijzersterk ontwerp maakt.

Je verbetert je vaardigheden om beter inzicht te krijgen in de behoefte van een groep of team. Je weet precies welke werkvormen je wanneer in kunt zetten.

Inzicht in lastige situaties en lastige deelnemers, je leert hoe je om kunt gaan met weerstand van teanleden.

Veel nieuwe en creatieve ideeën voor werkvormen (zonder post-its!) die je morgen in je eigen casus kan toepassen.

Een grote portie zelfvertrouwen en motivatie om een nog betere facilitator te worden.

Wat je kunt verwachten

Je gaat naar huis met een framework voor het maken van een ijzersterk ontwerp, methoden om meer interactie tussen je teamleden te bereiken en technieken om het beste uit je team te halen.

Ik beloof je twee dagen vol inspiratie, boordevol met verschillende inzichten hoe je een teamsessie kunt inrichten en aanvliegen.
Je gaat naar huis met nieuwe werkvormen, waarmee je meer interactie bereikt en waarmee al je teamleden tot hun recht kan laten komen.
Je ontvangt hele praktische tools, templates en werkvormen.

Last but not least, deze traing is een mooie en rijke aanvulling op je faciliteerskills. Ik beloof je, het zijn twee dagen waar je met veel plezier naar toe gaat!

Voor wie?

Voor beginnende facilitators en facilitators die de basis willen doorleven.

Waar bestaat het uit?

Periode van 3 maanden met daarin:

 • Twee trainingen (livedagen)
 • Twee online sparsessies (zoom calls)
 • Diverse hulpmiddelen (templates, checklists, werkvormen) voor je eigen ontwikkeling als facilitator.
 • Brons Community, in de Community Slack kan je al je vragen stellen over je ontwerpen, je faciliteer aanpak en werkwijze. Het is de plek waar je veel van je mede-facilitators leert!

Investering

Investering € 790,- ex BTW.

Wanneer?

Startdatum 8 mei 2019. 
Live trainingsdagen op 16 mei en 6 juni 2019.
Online sessies 8 mei en 27 mei 2019.
Maximaal 12 deelnemers.

Waar?

De live trainingsdagen vinden plaats bij Het Houten Pand, Overschiese Kleiweg 729 in Rotterdam

Zelf geweldig leren faciliteren

PowerHouse Programma

het fundament van het faciliteren

Wat is het?

Een halfjaarprogramma voor consultants, agile-coaches, procesbegeleiders en facilitators die op het beste niveau willen faciliteren. Ook voor diegenen die een switch willen maken in hun werk en in het faciliteren een nieuw beroep voor zichzelf zien. Voor deelnemers die een eigen en unieke signatuur willen ontwikkelen, zodat ze toekomstige teamsessies met creativiteit en zekerheid kunnen begeleiden.

Veel faciliteertrainingen gaan over hoe je leert faciliteren, over het maken van een ontwerp en welke werkvormen je wanneer toe kunt passen.

Het PowerHouse programma gaat verder.
Tijdens dit programma leer je niet alleen excellent faciliteren, je ontdekt en ontwikkelt ook je eigen signatuur als facilitator. Veel facilitators weten veel over een specifieke werkvorm of methodiek.

Tijdens het PowerHouse Programma gaan we verder en werken we aan JOUW signatuur. Een signatuur die past bij jouw stijl en jij als persoon. Waardoor je jezelf nog steviger als facilitator kunt presenteren aan je omgeving en opdrachtgevers weten met welke opdrachten ze vanaf nu bij jou moeten zijn.

In het PowerHouse Programma leer je teamsessies begeleiden volgens je eigen ontwikkelde signatuur. Na dit programma:

Heb je je eigen faciliteersignatuur ontdekt, vormgegeven en uitgewerkt. Vanaf nu weet je welke opdrachten passen binnen jouw signatuur en positoneer je jezelf onderscheidend in de markt.

Weet je welke faciliteeropdrachten passen binnen jouw signatuur, je krijgt inzicht in ‘waar sta ik voor’? Je ontwikkelt je eigen PowerStrategie!

Ben je een inspirerende gesprekspartner voor de opdrachtgever, die zijn team wil laten excelleren.

Ontwerp je voor iedere teamsessie een unieke aanpak, passend binnen jouw signatuur.

Voelen teamsessies in jouw organisatie (of bij jouw klant) niet meer aan als verloren tijd.

Begeleid je teamsessies vanuit jouw signatuur. Sessies die niet saai, maar inspirerend zijn.

Laat je teamleden intensiever samenwerken, zodat resultaten worden bereikt waar zij blij mee zijn.

Heb je veel situaties doorleefd en weet je hoe je tijdens teamsessie in moet spelen op onverwachte situaties.

Krijg je deelnemers in beweging, ongeacht de situatie.

Voel je je veel zekerder, als je voor de groep staat (en weet wat je moet doen, ook als je het niet meer weet).

Is je zelfvertrouwen gegroeid en ben je een excellente PowerHouse Facilitator.

Wat je kunt verwachten

Ik beloof je een half jaar vol inspiratie met nieuwe inzichten over het faciliteren, gecombineerd met inspiratie uit andere kennisgebieden (zoals sport psychologie, mental training, gamification en teamcoaching). Inspiratiebronnen waaruit jij kiest wat je nodig hebt voor je eigen ontwikkeling.

Je gaat naar huis met een nieuw ontwikkeld PowerHouse, een PowerHouse vol Faciliteer Skills die volledig zijn afgestemd zijn op jou als persoon. Het zijn vier dagen waarin we veel uitwisselen, met elkaar ontdekken en van elkaar leren. Inspiratie, creativiteit en veel plezier zijn gegarandeerd!

Voor wie?

Voor consultants, agile-coaches, procesbegeleiders en facilitators die op het beste niveau willen faciliteren. Ook voor deelnemers die een switch willen maken in hun werk en in het faciliteren een nieuw beroep voor zichzelf zien.

Waar bestaat het uit?

 • Het PowerHouse programma start met een individuele kennismaking, waarin we jouw leervragen en gewenste ontwikkeling bespreken.
 • Vier live dagen waarin we verschillende onderwerpen aan bod laten komen. Afwisselend bespreken we theorie (verdieping), oefen je met je eigen casus, en ontvang je coaching en feedback.
 • Naast de live dagen zijn er 3 online groepscoaching calls (via Zoom).
 • In de besloten Zilveren Online Community (Slack omgeving) leg je contact met de andere deelnemers. Ook vind hier je naslagwerk met inhoudelijke informatie uit het PowerHouse Programma.

Jouw leervragen staan centraal, daar omheen richten we het programma in. Naast het toepassen van faciliteer technieken en de coaching komen (in ieder geval) de volgende vragen aan de orde:

 • Jouw faciliteersignatuur
  Waar sta jij in je ontwikkeling als facilitator, welke stijl hanteer jij en welke stijl past bij jou? Wat heb jij nodig om zelfverzekerd voor de groep staan? Hoe zet je jezelf als instrument in, om het team in beweging te krijgen? Wat wordt jouw PowerStrategie?
 • Ontwerpen en creëren van interessante werkvormen
  Hoe houd je deelnemers geïnteresseerd, betrokken, actief? Wat is de kracht van vragen stellen en welke vragen stel je wanneer? Hoe pas je gamification toe in je werkvormen? Hoe leid of faciliteer je sessies waar mensen nieuwe vaardigheden moeten leren of competenties moeten opbouwen?
  Waar vind je ideeën voor het ontwikkelen van nieuwe werkvormen? Hoe ontwerp je ze? Hoe maak je ze interessant en relevant voor je deelnemers?
 • Teamcoaching en Teamdynamiek
  Niet alle teamsessie die je faciliteert verlopen even makkelijk. Soms zijn er significante uitdagingen in het team, de cultuur of de organisatie die kunnen leiden tot een ‘moeilijke’ sessie voor een facilitator. Wat doe je om zaken als cynisme, brutaliteit, verborgen agenda’s, macht, negativiteit en andere dingen die je kan raken, aan te pakken? Hoe verbind je de onderstroom in het team met de bovenstroom? Oftewel: hoe ga je om met en reageer je op situaties die jij een uitdaging vindt en waar de groep mee worstelt?
 • Jij en je opdrachtgever
  Hoe richt je de samenwerking met je opdrachtgever goed in? Hoe pak je een vraag van de opdrachtgever aan, en hoe ver ga je met het maken van je ontwerp? Welke randvoorwaarden moet jij scheppen om een opdracht goed uit te kunnen voeren?
  We bespreken specifieke casussen, die deelnemers zelf inbrengen en brengen deze in de praktijk. Wat heb jij geleerd van je uitvoering en de daaropvolgende evaluatie (en van die van anderen?). Hoe kan het ook anders?

Welke investering?

Omdat het PowerHouse Programma in september 2019 voor de eerste keer start, kunnen deelnemers tegen een aantrekkelijk pilottarief instappen. Het pilottarief bedraagt €1.997 ex btw.
Het volgende PowerHouse Programmma zal €2.997 ex btw gaan kosten.

Wanneer?

De individuele kennismaking vindt plaats in augustus en september. De eerste live dag is in september 2019.
Overige data zijn in november, januari en februari 2020.

Waar?

De live dagen vinden plaats op een landelijke locatie, op een locatie in de Randstad. 

Zelf geweldig leren faciliteren

Personal Trainer

exclusieve faciliteerbegeleiding

Een exclusief 1 op 1 begeleiding afgestemd op jouw acceleratie als facilitator. Met daarin:

Deelname aan het PowerHouse Programma.

1-op-1 begeleiding bij het voorbereiden van jouw aanvalsplannen en tactiek

1-op-1 online of telefonische sparsessies voor al jouw wekelijkse vragen.

Voor wie?

Voor de facilitator die voor GOUD gaat!

Waar bestaat het uit?

Periode van 6 maanden met daarin:

 • Het gehele PowerHouse Programma
 • Persoonlijke begeleiding in de breedste zin van het woord, bestaande uit drie 1-op-1 live sessies (3 dagdelen) en twee-wekelijkse online of telefonische sparsessies (30 minuten, max 8 calls).
 • Toegang tot mijn hele faciliteerbrein en denkkracht.

Welke investering?

Investering € 3.497,- ex BTW (inclusief PowerHouse Programma).

Wanneer?

Parallel aan het PowerHouse Programma
(september 2019 t/m april 2020).